Taka miksturka ma dobroczynny wpływ na jelita oraz na budowanie odporności.
Naszym młodszym dzieciom służy do przepijania np. oleju z czarnuszki.
Dlaczego go podajemy pisałam tutaj (KLIK)
Oto potrzebne składniki:
- sok z całej cytryny
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 kiszone ogórki (średnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (dobrej jakości) -kupujemy z Manufaktury Warmińskiej (ZOBACZ TU ) i TU 😉
- woda spod ogórków lub/i woda do uzupełnienia do objętości 1 litra
Przygotuj wysoki pojemnik, w którym zblendujesz wszystkie składniki lub skorzystaj z podręcznego Nutribulleta.
Wyciśnij sok z cytryny a następnie wlej go do pojemnika. Zwróć uwagę na to, aby nie było pestek.
Obieraczką do warzyw pozbaw ogórka skórki i wrzuć go do pojemnika.
Normalnie zjadamy całe ogórki kiszone, jednak w tej miksturce zaburzy ona konsystencję.
Obierz czosnek i również dodaj go do pozostałych składników.
Dodaj olej rzepakowy i wodę spod ogórków. Jeśli takiej nie masz, to może być zwykła woda, choć odradzam z kranu. Blenduj całość do momentu, aż uzyskasz jednolity wygląd. Dodaj tyle wody, aby powstało około 1 litra płynu.
Przelej całość do słoika i przechowuj w lodówce przez około tydzień.
Przed każdym spożyciem zamieszaj całość łyżką, ponieważ u samej góry będzie zbierał się osad. I w zasadzie on jest najcenniejszy z tego wszystkiego, bo przemienił się w kwas mlekowy.
Picie miksturki rozpoczynamy od 1/2 łyżki dziennie. Potem można dojść nawet do połowy szklanki.
Nasze młodsze dzieci dostają połowę literatki.
Nie zależnie od pory roku wypijają ją codziennie. Niekiedy modyfikujemy ilość ogórków lub czosnku. Wyjątkowo robimy przerwę na kilka dni.
Nasza miksturka pozytywnie wpływa na jelita, żołądek i ogólną odporność. Tworzymy bowiem kompozycje z naturalnych i dobroczynnych składników.
Cytryna zawiera „dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego.” *
Czosnek ma działanie**:
- przeciwgrzybicznie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwwirusowo
- obniża ciśnienie krwi,
- wzmacnia odporność
Inny przepis na syrop z czosnku znajdziesz TUTAJ (KLIKNIJ)
Ogórki kiszone to (bez) cenny produkt dietetyczny. Jak ważne są kiszonki piszą na Wikipedii „Produkty kiszone stanowią bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C (w 100 g kiszonej kapusty – 25 do 30 mg wit. C” *
Olej rzepakowy tłoczony oczywiście na zimno (nie taki „zwykły” ze sklepu) stanowi bezcenne źródło kwasów wielonienasyconych: omega-3 i omega-6. Ponadto jest bogatym źródłem steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (Witamina E), witaminy K i A.
Taki olej, jak i inne w najlepszej jakości (naszym zdaniem) i konkurencyjnej cenie dostępne są w Manufakturze Warmińskiej (kliknij TUTAJ)
Pan Tabletka pisze właściwościach olejów w tym artykule ZOBACZ
My podpowiadamy i opowiadamy co się sprawdza u nas a Ty wybierasz. Na zdrowie! 😉
Pamiętaj żadne syropy i mikstury nie zdziałają cudów bez:
- zbilansowanej (zdrowej) diety,
- minimalnej aktywności fizycznej
- odpowiedniej ilości snu.
Inne artykuły z tej kategorii:
- „Wegańskie obiady. Jesień – zima.” Recenzja e-booka
- 10 plusów i minusów zmiany diety
- Co przygotować do wizyty online z dietetykiem?
- Od talerza do zdrowia
- Ciasto kruche z kajmakiem i jabłkami
- „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” – recenzja książki
Dziękuję mojej bliskiej Agnieszce za tą miksturkę.
Zapisz się na nasz newsletter! Nie przegapisz wtedy ważnych informacji 😉
źródła: * Wikipedia, https://www.izielnik.pl/,