Ciasto kruche z kajmakiem i jabłkami

Ciasto kruche z kajmakiem i jabłkami

Dziś pora na ciasto kruche, które mnie zachwyciło.

Smak i wygląd jest nietuzinkowy. Świetnie pasuje na imprezę i na przekąskę dla dzieci, które “tolerują” owoce w ciastach 😉

Czas robienia ciasta: 30 minut

Czas pieczenia ciasta: 45-50 minut

Składniki na kruche ciasto:

  • 200g masła
  • 5 jajek (4 bez białek/ 1 z białkiem)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
  • dodatkowo 1 zapach i/lub cukier wanilinowy
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania blachy

Składniki na środek kruchego ciasta:

  • 5 szt. dużych jabłek
  • masa kajmakowa 450 g

Zanim zaczniesz formować ciasto umyj i obierz jabłka. Pokrój je w cienkie kawałki. Przykryj talerzem, aby nie ściemniały.

Przygotuj również blachę do pieczenia. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp kaszą manną.

Następnie wyłóż na blat/stolnice produkty sypkie i masło. Posiekaj nożem tłuszcz tak, aby rozdrobnił się możliwie najlepiej. Potem będzie łatwiej z łączeniem wszystkich składników.

Dołącz jajka, śmietanę i zapach. Wszystkie komponenty scal ze sobą.

Uformuj z ciasta dużą kulkę. Podziel ją na dwie części. Jedna z nich powinna być sporo większa, bo jest potrzebna na dolną warstwę ciasta.

Większą część ciasta wałkuj, tak aby zmieściła się na blachę do pieczenia. Ugnieć delikatnie palcami brzegi ciasta, aby były podobnej “wysokości” co środek.

Tak ułożoną pierwszą warstwę ciasta kruchego poprósz mąką.

W dalszej kolejności ostrożnie i dokładnie wyłóż z puszki masę kajmakową na całości blachy.

Następnie posyp ją bułką tartą.

Jabłka równomiernie ułóż na blaszce.

Posyp je obficie bułką tartą.

Potem wywałkuj cieńszą warstwę ciasta i połóż go na owocach.

Zwykle dziurkuję ciasto widelcem przed samym włożeniem do piekarnika. Po to, aby temperatura docierała do jego każdego zakamarka i aby wyglądało lepiej po upieczeniu.

Ciasto wstawiam na środkową półkę do wcześniej nagrzanego piekarnika na 190 stopni Celsjusza.

Piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego warto sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem. Jeśli jest mokry to daj mu jeszcze parę minut i sprawdź ponownie.

Na czas ewentualnego “dopiekania” warto wyłączyć termoobieg, aby góra nie była zbytnio przypieczona.

Smacznego !


Może Ci się spodobać również:

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.