Sałatka z serem i selerem (wegańska)

Sałatka z serem i selerem (wegańska)
Ta sałatka jest pożywna i w dodatku szybko się ją robi i równie szybko znika.
Pasuje na każdą imprezę, na śniadanie i do pracy.

Odpowiadam na częsty zarzut co my jemy, jako weganie i bezglutenowcy 😉

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • seler konserwowy 250/300g (mały słoiczek)
  • wegański ser żółty Gouda 40 dag (u nas Violife) (taki KLIK)
  • por 1/2 (jasna część)
  • kukurydza 1 puszka
  • wegański majonez 7 łyżek (nie mam ulubionego)
  • 2 duże rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Umyj dokładnie por, najlepiej w bardzo gorącej wodzie. Następnie pokrój w cienkie i drobne paseczki. Wrzuć go do miski w której będziesz mieszać składniki. Tak samo drobno pokrój szczypiorek.

Ser i rzodkiewkę utrzyj na grubych oczkach i umieść go w naczyniu z porem.

Kukurydzę odsącz przez chwilę na siteczku i wrzuć do miski.

Seler konserwowy wyjmij na sitko. Odsącz ile się da i dodatkowo odciśnij łyżką zbędną zalewę. Im lepiej będzie odsączony, tym większa szansa, że sałatka utrzyma właściwy wygląd i nie podejdzie zbyt szybko wodą.

Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Zwróć szczególną uwagę na seler i go dokładnie rozdziel. W tej formie ma szczególną tendencję do przylepiania się.

Pod koniec dodaj 7 łyżek ulubionego majonezu i przypraw według uznania. Ponownie całość wymieszaj.


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉
Otrzymasz w prezencie e-book „Pszczoły i ich dary, czyli co naturalnie może wspierać Twoje zdrowie”. Przechodząc dalej, akceptujesz politykę prywatność


Inne artykuły z tej kategorii zobacz poniżej:

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.