Ta sałatka jest pożywna i w dodatku szybko się ją robi i równie szybko znika.
Pasuje na każdą imprezę, na śniadanie i do pracy.
Odpowiadam na częsty zarzut co my jemy, jako weganie i bezglutenowcy 😉
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- seler konserwowy 250/300g (mały słoiczek)
- wegański ser żółty Gouda 40 dag (u nas Violife) (taki KLIK)
- por 1/2 (jasna część)
- kukurydza 1 puszka
- wegański majonez 7 łyżek (nie mam ulubionego)
- 2 duże rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Umyj dokładnie por, najlepiej w bardzo gorącej wodzie. Następnie pokrój w cienkie i drobne paseczki. Wrzuć go do miski w której będziesz mieszać składniki. Tak samo drobno pokrój szczypiorek.
Ser i rzodkiewkę utrzyj na grubych oczkach i umieść go w naczyniu z porem.
Kukurydzę odsącz przez chwilę na siteczku i wrzuć do miski.
Seler konserwowy wyjmij na sitko. Odsącz ile się da i dodatkowo odciśnij łyżką zbędną zalewę. Im lepiej będzie odsączony, tym większa szansa, że sałatka utrzyma właściwy wygląd i nie podejdzie zbyt szybko wodą.
Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Zwróć szczególną uwagę na seler i go dokładnie rozdziel. W tej formie ma szczególną tendencję do przylepiania się.
Pod koniec dodaj 7 łyżek ulubionego majonezu i przypraw według uznania. Ponownie całość wymieszaj.

Sklep Dla lepszego jutra (KLIKNIJ TU)
Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉
Otrzymasz w prezencie e-book „Pszczoły i ich dary, czyli co naturalnie może wspierać Twoje zdrowie”. Przechodząc dalej, akceptujesz politykę prywatność
Inne artykuły z tej kategorii zobacz poniżej: