Dzisiaj pokaże jak robię krupnik, którego historia sięga naprawdę spory kawał czasu.
Mało tego mój Małżonek Smakosz jadał taką zupę (zanim powstała wg tego przepisu) maksymalnie jeden raz na miesiąc. Zupełnie nie przepadał za nią. Moja wersja odpowiada Mu na tyle, że dopuszcza jej konsumpcje nawet dwa razy w tygodniu co tydzień (!) 😉
Tak więc, poniżej mój krupnik dla wybrednych 😉
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: do 5000 ml zupy
Składniki na zupę
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 5 litrów wody
- pęczek kopru
- mały pęczek zielonej pietruszki
- kilka sztuk kwiatków kalafiora (pojemność dłoni)
- 4-8 liści kapusty włoskiej
- ok 10cm por
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- płaska łyżka soli, pieprz do smaku
- kości ze schabu lub ok 300g mięsa (karczek, łopata, szynka)
Przygotuj mięso. Jeśli decydujesz się na kości od schabu włóż je po prostu do garnka i włącz grzanie.
Jeśli będzie to mięso wieprzowe pokrój w drobną kosteczkę, wypłucz i wrzuć do gara. Uwaga! Wtedy gotujesz najpierw samo mięso około 40min. Po czym dalej postępujesz według przepisu.
Bardzo dobrze w tej zupie sprawdza się szyja z indyka. Można mieć z niej sporo mięsa, które przyda się np. do krokietów z mięsem i daje świetny posmak.
Nie preferujemy do krupniku mięsa drobiowego.
Dalsze czynności to obranie ziemniaków i pokrojenie w drobną kostkę. Najlepiej tak samo zrobić z marchewką i pietruszką. Im drobniejsza kosteczka tym lepiej. Gdy jednak czas na to nie pozwala, utrzyj te warzywa na grubych oczkach tarki.
Dolej wody i wrzuć resztę składników.
Kapustę włoską możesz pokroić w małe kawałeczki lub zostawić większe. Ja zawsze zostawiam dodatkowo dwa duże liście 😉
Por kroisz w cienkie kółeczka lub ósemki. Im cieniej tym lepiej.
Wrzuć też w miarę od razu kalafior. Możesz go przekroić na malutkie kawałeczki. On nie musi być widoczny w zupie a daje niesamowity posmak.
Okazało się całkiem niedawno, że był to sekretny składnik mojej już Świętej pamięci Babci Janiny, czyli cofamy się jakieś dwadzieścia parę lat do tyłu. Aż miło teraz gotować 😉
Następnie dodaj przyprawy i zieloną pietruszkę wraz z koperkiem, po czym zostaw na małym ogniu do góra półtora godziny. Kiedy wszystkie składniki będą ugotowane wsyp kasze jęczmienną. Ja wykorzystuje drobną kasze.
W zależności od grubości kaszy zupa powinna być ugotowana do pół godziny. Pamiętaj o przemieszaniu co parę minut zupy, aby nie powstały grudki z kaszy.
Przed samym wyłączeniem grzania dodaj do zupy dwa listki drobno pokrojonej zielonej pietruszki – gwarancja aromatu.
Życzymy smacznego.
Napisz proszę w komentarzu jaką kasze używasz do krupniku drobną, średnią, czy grubą?
Zobacz inne artykuły w tej kategorii:
- 10 plusów i minusów zmiany diety
- Co przygotować do wizyty online z dietetykiem?
- Od talerza do zdrowia
- Ciasto kruche z kajmakiem i jabłkami
- “Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” – recenzja książki
- Faworki
- Sałatka z selerem konserwowym i serem żółtym
- Kruche ciasteczka maślane
- Zupa krem z grochu