Witajcie serdecznie!
Dzisiaj prezentujemy coś co bardzo lubimy całą rodzinką. Krokiety z mięsem. Jest przy ich robieniu trochę „zabawy” ale jakie dobre 😉 Znakomite i pożywne. Nadają się na obiad lub kolacje.
Zaczynasz od przygotowania mięsa. Możesz wykorzystać takie, które już zostało ugotowane np. w zupie czy rosole.
Praktycznie każdy rodzaj mięsa nadaje się do krokietów (wołowina, szynka, schab, łopatka, karczek, drób). Naszym zdaniem najlepsza jest szynka albo łopatka.
Dobrze jest wymieszać kilka rodzajów. Całkiem inne walory smakowe niż przy jednym.
Czas przygotowania farszu: 20 minut
Czas robienia krokietów: 60 minut
Czas smażenia całych krokietów:15 minut
Składniki na FARSZ:
- 1/2 kg mięsa (ugotowanego)
- grzyby pól szklanki (ugotowane wcześniej podgrzybki,maślaki suszone, lub ostatecznie pieczarki przesmażone)
- cebula (delikatnie przyrumieniona)
- olej 100 ml do farszu i 200 ml do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz
Na początek mielisz mięso z grzybami w maszynce do mielenia. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Potem przesmaż wszystko przez parę minut z olejem na patelni. Odstaw do ostudzenia.
Ciasto na NALEŚNIKI:
- mleko ok. 1 litr
- 1 jajko
- mąka ok. 3-4 szklanki
- odrobinę soli
Naleśniki zawsze robię na patelni teflonowej, którą wcześniej nagrzewam. Nie używam żadnego tłuszczu. Jest zdrowiej. Nic mi nie przywiera. Podwadzam drewnianą łyżką.
Do krokietów ciasto naleśnikowe musi być lejące i bardzo rzadkie. Wtedy jest dobre. Nalewasz go w takiej ilości na patelnie, aby naleśnik wyszedł w miarę cienki i co ważne jasny, blady.
UWAGA! Krokiety zawijasz od razu na gorącym naleśniku. Jeśli nie masz wprawy do szybkiego odwracania naleśnika i zawijania innego – układaj naleśniki pod przykrywką. Będą wtedy gorące lub dobrze ciepłe. Zimne po prostu się „łamią” i nie da się ich zwinąć z farszem.
Zwykle współpracujemy przy robieniu krokietów. Ja robię naleśniki, a Przemek zawija.
Aczkolwiek przetrenowałam robienie samej i da się smażyć i jednocześnie zawijać. Trzeba robić to bardzo szybko, zwracając jednocześnie uwagę, żeby naleśnik się za bardzo nie przyrumienił na patelni.
Nakładasz czubatą łyżkę farszu. Rozprowadzasz go w miarę równo na naleśniku. Zawijasz w sposób ukazany na zdjęciach. Układasz delikatnie i ostrożnie na dużej tacy, aby przygotować do smażenia.
Przy tej proporcji składników wychodzi max 25 krokietów.
Następnie przygotowujesz panierkę do smażenia.
Składniki panierki:
- 3 jajka (roztrzepane)
- bułka tarta (na bieżąco)
(nie dodaje żadnych przypraw, bo mięso jest przyprawione)
Postępujesz jak przy zwykłych kotletach. To znaczy krokiety delikatnie moczysz w jajku, potem obtaczasz w odrobinie bułki tartej.
Tak przygotowane krokiety układasz na patelni z olejem. Smażysz je z obu stron i gotowe.