Ładowanie

Sałatka z selerem konserwowym i serem żółtym

Cześć. Dziś coś pysznego na ząb 😉

Ta sałatka bardzo mi się spodobała. szybko się ją robi i równie szybko znika. Jest mega pożywna i pasuje na każdą imprezę.

Do dzieci przemawia szczególnie, bo ma „wąsy” 😉

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • seler konserwowy 250/300g (mały słoiczek)
  • ser żółty Ementaler 40 dag
  • por 1/2 (jasna część)
  • kukurydza 1 puszka
  • 7 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • sól i pieprz do smaku

Najpierw ściągnij pierwszą warstwę pora. Umyj go dokładnie, najlepiej w bardzo gorącej wodzie. Następnie pokrój w cienkie i drobne paseczki. Zwróć uwagę na dokładność w tej materii.

Tak przygotowany por wrzuć do miski w której będziesz mieszać składniki.

Ser żółty utrzyj na grubych oczkach i umieść go w naczyniu z porem.

Kukurydzę odsącz przez chwilę na siteczku i wrzuć do miski.

Seler konserwowy wyjmij na sitko. Odsącz ile się da i dodatkowo odciśnij łyżką zbędną zalewę. Im lepiej będzie odsączony, tym większa szansa, że sałatka utrzyma właściwy wygląd i nie podejdzie zbyt szybko wodą.

Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Zwróć szczególną uwagę na seler i go dokładnie rozdziel. W tej formie ma szczególną tendencję do przylepiania się.

Pod koniec dodaj 7 łyżek Majonezu Kieleckiego i przypraw według uznania. Ponownie całość wymieszaj. Możesz dołożyć majonezu, jeśli lubisz bardziej „mokre” sałatki.

Jeśli szukasz dodatkowo czegoś oryginalnego na imprezę polecam

nasze ulubione Śledzie z Octem Kieleckim.

Nawet najmłodsi je uwielbiają mimo wyrazistego smaku.

Daj znać w komentarzu. Z czego robisz dekoracje do sałatek? Jakie najczęściej tworzą się z tego elementy?


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉
Otrzymasz w prezencie e-book „Pszczoły i ich dary, czyli co naturalnie może wspierać Twoje zdrowie”. Przechodząc dalej, akceptujesz politykę prywatność

Share Button

Opublikuj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.