Faworki

Faworki

Niezastąpione podczas każdego karnawału, choć nie tylko.

Oto faworki, które robi u nas Przemysław 😉

Czas przygotowania: 30min

Czas smażenia: 10-20minut

Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 5 paczek smalcu – do smażenia,
  • 10 dag cukier puder,
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób zagłębienie, wlej spirytus i dodaj żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.

Powinno mieć konsystencje ciasta na makaron.

Wałkuj je dosyć cienko partiami i jak najmniej podsypuj mąką.

Radełkiem lub nożem pokrój na paski szerokości 2-3 cm , długości 8-10 cm. Każdy pasek przekrój wzdłuż w środku na przestrzeni 3 cm i przewiń go.

Przed smażeniem zrób próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zarumieni to można smażyć.

Przed smażeniem omieć pędzelkiem ciasto z mąki.

Faworka układaj na tłuszczu i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Przewracaj długim szpikulcem.

Po usmażeniu odstaw na ręcznik papierowy, aby tłuszcz się odsączył.

Po czym wyjmij na talerz i posyp cukrem pudrem.

Najefektywniej jest je układać w piramidkę na szklanym półmisku.

Z podanej porcji wychodzi 50 faworków.

A jeśli lubisz inne słodkości polecam do kawy Szybkie kruche ciasto

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.