Niezastąpione podczas każdego karnawału, choć nie tylko.
Oto faworki, które robi u nas Przemysław 😉
Czas przygotowania: 30min
Czas smażenia: 10-20minut
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 3-4 łyżki gęstej śmietany,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu,
- 5 paczek smalcu – do smażenia,
- 10 dag cukier puder,
- szczypta soli
Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób zagłębienie, wlej spirytus i dodaj żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.
Powinno mieć konsystencje ciasta na makaron.
Wałkuj je dosyć cienko partiami i jak najmniej podsypuj mąką.
Radełkiem lub nożem pokrój na paski szerokości 2-3 cm , długości 8-10 cm. Każdy pasek przekrój wzdłuż w środku na przestrzeni 3 cm i przewiń go.
Przed smażeniem zrób próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zarumieni to można smażyć.
Przed smażeniem omieć pędzelkiem ciasto z mąki.
Faworka układaj na tłuszczu i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Przewracaj długim szpikulcem.
Po usmażeniu odstaw na ręcznik papierowy, aby tłuszcz się odsączył.
Po czym wyjmij na talerz i posyp cukrem pudrem.
Najefektywniej jest je układać w piramidkę na szklanym półmisku.
Z podanej porcji wychodzi 50 faworków.
A jeśli lubisz inne słodkości polecam do kawy Szybkie kruche ciasto