Pamiętam, kiedy moja Babcia robiła takie pyszne knedle (ta od krupniku – zobacz tu). To przysmak mojego dzieciństwa.
A dziś w naszej rodzinie to Przemysław lubi się bawić z dziećmi w takie kulinarne zabawy, bo ja nie mam cierpliwości 🤣😂
Czas przygotowania: 30 minut + wcześniejsze ugotowanie ziemniaków
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i ½ kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 25 sztuk świeżych truskawek + kilka na zapas
Ugotowane ziemniaki najlepiej zmiel, w ostateczności przepuść przez prasę.
Możesz użyć ziemniaków z poprzedniego dnia (trzymane w lodówce).
Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj całą masę. Nie powinno być żadnych grudek.
Jego konsystencja powinna przypominać „prawie” ciasto kruche. Zobacz TUTAJ
Obsyp stolnicę mąką i umieść ciasto na knedle. Rozwałkuj je dłońmi na wężyk około 4 cm grubości. Za pomocą noża odcinaj kawałki o długości około 2 cm. Każdy rozpłaszczaj w dłoni a na nim układaj truskawkę. Złącz ciasto i zwróć uwagę, aby dobrze złapać brzegi. Uformuj w dłoniach zgrabną kulkę.
W ten sposób przygotuj wszystkie knedle. U nas wyszło 25 sztuk.
W dużym (najlepiej szerokim) garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Ostrożnie wkładaj knedle do wrzątku i mieszaj wodę. Kiedy knedle wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze 5 minut.
Delikatnie wyłów wszystkie knedle i umieść je na tacce, aby się nie skleiły.
Jako dodatek polecamy sos truskawkowy ze świeżych truskawek.
Co powiesz na naszą propozycję?
Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami
Ps. W prezencie dostaniesz wartościowy PDF 😉
Zobacz inne pyszności w propozycjach artykułów:
Ślinka cieknie! Knedle ze śliwkami jadłam a z truskawkami jeszcze nie 😀