Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Pamiętam, kiedy moja Babcia robiła takie pyszne knedle (ta od krupniku – zobacz tu). To przysmak mojego dzieciństwa.

A dziś w naszej rodzinie to Przemysław lubi się bawić z dziećmi w takie kulinarne zabawy, bo ja nie mam cierpliwości 🤣😂

Czas przygotowania: 30 minut + wcześniejsze ugotowanie ziemniaków

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i ½ kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 25 sztuk świeżych truskawek + kilka na zapas

Ugotowane ziemniaki najlepiej zmiel, w ostateczności przepuść przez prasę.

Możesz użyć ziemniaków z poprzedniego dnia (trzymane w lodówce).

Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj całą masę. Nie powinno być żadnych grudek.

Jego konsystencja powinna przypominać “prawie” ciasto kruche. Zobacz TUTAJ

Obsyp stolnicę mąką i umieść ciasto na knedle. Rozwałkuj je dłońmi na wężyk około 4 cm grubości. Za pomocą noża odcinaj kawałki o długości około 2 cm. Każdy rozpłaszczaj w dłoni a na nim układaj truskawkę. Złącz ciasto i zwróć uwagę, aby dobrze złapać brzegi. Uformuj w dłoniach zgrabną kulkę.

W ten sposób przygotuj wszystkie knedle. U nas wyszło 25 sztuk.

W dużym (najlepiej szerokim) garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Ostrożnie wkładaj knedle do wrzątku i mieszaj wodę. Kiedy knedle wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze 5 minut.

Delikatnie wyłów wszystkie knedle i umieść je na tacce, aby się nie skleiły.


Jako dodatek polecamy sos truskawkowy ze świeżych truskawek.

Co powiesz na naszą propozycję?


Zobacz inne pyszności w propozycjach artykułów:

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.