SERNIK POD PIERZYNKĄ

SERNIK POD PIERZYNKĄ

Cześć! Dziś prezentujemy Wam ciasto, które jest na naszym rodzinnym stole kilka razy w roku i to na szczególne okazję. Robi je TYLKO Przemek. Sernik nadaje się na Święta, na urodziny, na wszelkie imprezy.

Zacznijmy od podstawy czyli ciasta.

Czas pieczenia ciasta: 60 minut
Czas przygotowania ciasta:   25 minut + 5 minut
Czas chłodzenia ciasta w lodówce: 2 godziny

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki zwykłej margaryny

Przesmaruj tłuszczem blachę i posyp ją mąką. Z wszystkich składników zagnieć ciasto i rozłóż je na takiej blaszce.

Nagrzej piekarnik do 200ºC z termoobiegiem.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego białego sera /może być z popularnego dyskontu 1 wiadereczko (wtedy tylko 1 szklanka mleka)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 zapach śmietankowy lub waniliowy

Mieszaj mikserem kolejno ser z żółtkami i cukrem. Dodaj zapach, olej, śmietanę i mleko wymieszane z budyniem, bardzo powoli miksując. Masę serową wylej ostrożnie na ciasto. Całość pieczesz 45 minut.

Jeśli lubisz rodzynki, możesz dodać ich garść do masy serowej.

Albo tak jak my lubimy, polecamy Ci cykadę. Na taką porcję przewidujemy około 3 łyżki.

Pod koniec przewidzianego czasu pieczenia przygotuj „pierzynkę”.

Składniki na „pierzynkę”:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Następnie wyjmij ostrożnie ciasto z piekarnika. Po czym na takie gorące wykładaj piankę. Ciasto włóż jeszcze raz do piekarnika na 15 minut.

Smacznego Kochani 😉

Wyśmienity sernik nie może istnieć bez doskonałej cykady (link),

dlatego polecam ją dodać, aby wydobyć wspaniały smak z wypieku.

A jeśli już mowa o świątecznych ciasta u mnie zawsze na stole jest Babka piaskowa – najprostsza na świecie (link).

Share Button
2 Comments
  1. Witam
    Zaciekawił mnie ten przepis , na jaki rozmiar blaszki on jest ? 😉

    1. Cześć To klasyczny duży rozmiar 40 x 30 cm 😉

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.