Cześć wszystkim! Zgodnie z obietnicą przedstawiam przepis na Cykadę. Przemek zdradził mi jego sprawdzony sposób przygotowania, tego ważnego niekiedy dodatku.
Nadaje się do Sernika, Babki Piaskowej i innych ciast. Można nią również udekorować polewę czekoladową, a także dodać do naleśników z serem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 70 minut
Czas przechowywania: do 2 miesięcy
Składniki:
- 1 duży pomarańcz
- 0,5 szklanki cukru
- woda 1 litr
Uwaga! Do cykady nadają się TYLKO takie pomarańcze, które posiadają grubą skórkę i są możliwie najświeższe. Zeschłe, czy z cienką skórką nie dadzą Ci odpowiedniego smaku i aromatu.
Rozpoczynasz od dokładnego wyparzenia owocu, po czym obierasz go ze skórki. Odcinasz białe części i kroisz skórkę w cieniutkie paseczki. Wrzucasz je do półlitrowego kubeczka i zalewasz wodą. Wstawiasz na mały ogień i doprowadzasz całość do zagotowania. Następnie wylewasz taką wodę i zastępujesz świeżą.
Całość gotujesz około 1 godziny. Mieszaj co jakiś czas i uzupełniaj na bieżąco wyparowującą wodę. Pod sam koniec gotowania dodajesz cukier. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Przekładasz gorący syrop do słoika. Można przechowywać nawet przez 2 miesiące w lodówce.
Lubisz cykadę, jako dodatek do ciast i deserów?