Cześć Kochani!
Dziś przepis na babkę, która doskonale nadaje się na świąteczne wypieki, ale jest też doskonałą alternatywą dla ciast z masami. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a zadowoli z pewnością podniebienie nie jednej osoby 😉
Czas pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 170 g mąki pszennej /ok. 1,5 szklanki/
- 200 g cukru /ok. 1,5 szklanki/
- 130 g mąki ziemniaczanej /1 szklanka/
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 12%
- sok z połowy cytryny/można zastąpić zapachem pomarańczowym lub cytrynowym
- masło 200g
- garstka kaszy manny do posypania blachy
- trochę tłuszczu do wysmarowania blachy np. margaryna
[„Świąteczna” blacha, na którą daje podwójne porcje wszystkich składników].
Na początku rozpuść masło w małym rondelku i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj formę do ciasta, wysmarowaną tłuszczem i posypaną np. kaszą manną.
Nastaw piekarnik na 180 ºC i zaczynaj robić ciasto.
Postępujesz, tak samo jak przy biszkopcie. Oddzielasz żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijasz na sztywno. Do takiej masy wsypujesz stopniowo cukier. Dobrze ubijasz i wrzucasz kolejno żółtka. Dodajesz proszek do pieczenia i mąki, sok z cytryny oraz śmietanę. Wszystko delikatnie mieszkasz mikserem. Na sam koniec wlewasz masło.
Przekładasz ciasto do formy. Ustawiasz czas na 50 minut. Powinno być gotowe i dobrze upieczone. Tutaj nie ma prawa się nic zepsuć. Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem.
Babkę możesz polać polewą (TUTAJ ZOBACZ PRZEPIS) lub lukrem.
Ja uwielbiam lukier z dwiema łyżkami cykady (TUTAJ ZOBACZ PRZEPIS) i kilkoma paseczkami pomarańczy.
A Ty jak lubisz „wykończyć” babkę? Podziel się tym proszę w komentarzu.
A jeśli teraz z kolei szukasz alternatywy do Babki, to polecam Ci Szybkie ciasto kajmakowe z masłem Jest sycące, słodkie i dobrze wyglądające a co najważniejsze bardzo szybko się je robi.
Przydatne informacje, dobry wpis. Dzięki.