Moje Brownie

Moje Brownie

Witam Ciebie tutaj! Dziś pokaże Ci przepis na moje najbardziej ulubione ciasto.

To ciasto jest idealne dla wybrednych gości. Nie da się go zjeść dużo. Za to można się rozkoszować już jednym kawałkiem.

Czas wykonania: 20 minut

Czas pieczenia: 25-35 minut

Składniki :

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • masło 200g
  • 2 gorzkie czekolady 200g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 4/5 szklanki mąki

Na początek roztapiasz masło z czekoladą w rondelku. Robisz to na małym ogniu, delikatnie mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą, odstawiasz masę do wystygnięcia i przechodzisz do kolejnej czynności. Mianowicie ubijasz jajka w całości z cukrem. Potem ubite łączysz z masą czekoladową. Dodajesz mąkę i proszek do pieczenia.

Pieczesz w keksówce lub w mniejszej blaszce.

UWAGA! Wolisz ciasto suche to włóż je do piekarnika na 180º C na ok 25 minut. Jeśli jednak preferujesz miększy wypiek, piec je ok 35 minut na 160º C .

Sprawdź patyczkiem ciasto, aby ocenić jego stan.

Możesz dodać do środka orzechy (jakie chcesz rodzaj, bo pasuje każda odmiana), czy inne bakalie do środka. Ja jednak wolę po upieczeniu posypać orzechami „ile wlezie” i potem przykrywam je duuuużżżżą ilością polewy.

Na wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Wystarczy połowę podanej porcji.

Potrzebujesz jeszcze innej propozycji na pyszne ciacho?
Polecam babkę pisakową – najprostszą na świecie.
Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.