Witajcie !
Dziś przepis na Murzynka z polewą czekoladową. Nadaje się na plaże i w góry oraz na wszelkie imprezy 😉 Jest doskonałą alternatywą dla ciast z masami. Szybciutko się go robi i łatwo pakuje w drogę 😉
Czas wykonania: 20 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Czas tężenia: 10 minut
Składniki na formę keksową :
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki mleka
- margaryna 250 dag
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę tłuszczu do wysmarowania blachy
- odrobina kaszy manny do posypania blaszki
Na początku mleko, cukry i margarynę gotujesz w garnku. Najlepiej w wysokim i szerokim, bo potem będziesz łatwiej mogła wszystko mieszać. Kiedy składniki dobrze się rozpuszczą, trzymaj je jeszcze na małym ogniu. Powinna robić się pianka. Przez około 4 minuty delikatnie ją mieszaj. Potem dodaj kakao.
Dla pewności teraz warto użyć trzepaczki, aby kakao się nie zbryliło.
Dokładnie mieszaj znowu przez około 4 minuty.
Warto trzymać się tego czasu, ponieważ jest on optymalny jeśli chodzi o odparowanie wody.
Zdejmij garnek z ognia.
Następnie odlej pół szklanki a cały garnek wstaw do zlewu z zimną wodą /albo na parapet w zimę/.
W międzyczasie ubij na sztywno białka z odrobiną soli.
Kiedy masa się wystudzi, dodaj do niej żółtka i miksuj. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj mikserem. Na końcu po jednej łyżce dodaj białka i na małych obrotach miksera dokonaj ostatecznego zmieszania.
Blachę z ciastem wstaw na środkową półkę do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180ºC z termoobiegiem. Przed upływem czasu pieczenia warto sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu możesz dodatkowo przełożyć Murzynka marmoladą.
My jednak wolimy samą polewę, którą podgrzewam delikatnie we wspomnianym garnuszku. Po czym posypujemy kolorową posypką.
Kiedy stężeje – możemy jeść 😉
UWAGA!
Szykuje Ci się imprezka? Polecam Ci Wykwintne Ciasto Pani Walewska.
Piszcie proszę w komentarzach, jakie kakao Waszym zdaniem jest najlepsze?