Moja najlepsza i sprawdzona wersja sałatki jarzynowej – na słodko. Tradycyjny przepis, którym chętnie się podzielę. Chyba w każdym domu jest to królowa sałatek. Pasuje na każdą imprezę, jedzą ją chętnie dzieci. Żadne Święta nie mogą być bez niej 😉
Czas przygotowania: 30-60 minut
Czas gotowania jajek: 15 minut
Czas gotowania warzyw: około 30-40 minut
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 5- 6 średnich marchewek
- 1 mała pietruszka
- seler gruby plaster ok 5 cm średnicy
- 6-8 średnich ogórków kiszonych
- mała cebula
- puszka kukurydzy konserwowej
- 9-10 jajek
- 500 ml Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki musztardy
W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. Nie obieraj ich ze skórki. Następnie umieść je w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki są dobre po około 20 minutach od momentu zagotowania, więc je wyciągam najpierw do miseczki. Pozostałe warzywa nakłuwam widelcem dla pewności ich statusu. Warto pilnować, aby się nie rozgotowały, bo z sałatki zrobi się papka. Po około 30-40 minutach powinny być gotowe.
W osobnym garnku ugotuj jajka z odrobiną soli – to dla lepszego ich obierania. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Po dziewięciu minutach zalej je na moment zimną wodą.
Po wystudzeniu obierz jajka ze skorupek oraz warzywa ze skórki.
Następnie użyj siteczka do krojenia warzyw.
Moja instrukcja postępowania z siteczkiem jest taka: biorę marchewkę i na około pół centymetra przeciskam ją przez sitko, okręcam i robią się kosteczki. Im szybciej to robię i im mniejsze kawałki sałatka wygląda dobrze. To samo robię z pozostałymi warzywami a także jajkami (!).
To co pokroję wrzucam do możliwie największej miski, aby potem łatwo mi było to wymieszać.
Następnie odetnij brzydkie i grube końce z ogórków kiszonych. A potem poszatkuj je w drobną kosteczkę – tym razem ostry nóż się przyda 😉 Warto odcedzić wodę z pokrojonych ogórków, aby potem sałatka nią nie podeszła i się nie zepsuła.
Odcedzamy dość mocno w rękach całą wodę.
W naszym domu nie obiera się ogórków ze skórki, chociaż Przemek kiedyś preferował takie rozwiązanie. Teraz już nie 😉 Wydaje nam się, że tak sałatka wygląda i smakuje lepiej, ponieważ skórka dodaje nieco chrupkości.
Pamiętaj o poszatkowaniu cebuli w drobną kosteczkę.
Kukurydzę konserwową odcedź i przelej zimną wodą.
Wszystkie składniki w misce łączysz z majonezem i dodajesz przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Sprawdź smak sałatki. W razie potrzeby dopraw i ponownie zamieszaj.
Sałatka jarzynowa bez Majonezu Kieleckiego nie może istnieć. Nie wiem, czy to sentyment, bo pochodzę z byłego województwa Kieleckiego, czy jednak smak tradycji. A może jedno i drugie 😉
Lubimy jeść zdrowo, a skład Majonezu Kieleckiego nas przekonuje, bo jest w porównaniu do innych dostępnych na rynku majonezów bezkonkurencyjny.
Na 32 majonezy z różnych firm wziętych na tapetę, tylko 6 (w tym sam Majonez Kielecki i Majonez Kielecki Omega 3) nie ma E385 (EDTA), sztucznych aromatów, skrobi modyfikowanej, substancji zagęszczających, kwasu fosforowego (E338), jaj w proszku, substancji konserwujących, substancji stabilizujących. Więcej szczegółów na czytajsklad.com
W przypadku niezapowiedzianych Gości, polecam Szybka sałatka z 4 składników .
Robi się ją dosłownie w 10 minut, a jest przepyszna. U nas doskonale się sprawdza i smakuje wyjątkowo.
Jesteśmy otwarci na nowe smaki, dlatego piszcie śmiało, jaki jest Wasz ulubiony majonez?
Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉
Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać: