Wykwintne ciasto Pani Walewska lub Moja Pychotka

Wykwintne ciasto Pani Walewska lub Moja Pychotka

Witajcie serdecznie! Dziś serwuje Wam przepis na moje ulubione ciasto. Troszkę pracy, ale efekt myślę zadowoli nie jednego smakosza. Idealne na imprezę, czy ważną uroczystość.

Zrobienie Mojej Pychotki zwykle zaczynam od rozdzielenia białek od żółtek – w tym przypadku potrzebujemy 6 sztuk jaj. I zabieram się za przygotowanie bezów, które potrzebujemy do tego ciasta. Potem na czas robienia ciasta kruchego – wstawiam gotowe do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • szczypta soli

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka z solą ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Używam najwolniejszych obrotów na mikserze.

Teraz przechodzimy do ciasta kruchego do którego potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • proszek do pieczenia (cały na 1 kg mąki)

  • pół szklanki cukru

  • 250g margaryny

  • 6 żółtek

Standardowo wyrabiaj ciasto na stolnicy. Możesz się wspomóc moim wcześniejszym przepisem na szybkie kruche na każdą okazję tam są pomocne instrukcje.

Tymczasem ciasto wydaje się być twarde na początku, wręcz jak na makaron. Jednak w miarę wyrabiania coraz bardziej przypomina kruche. Nie zalecam dolewania wody. Lepiej żeby było twardsze w tym przypadku. Na koniec ciasto zagnieć w kulkę i podziel na pół.

Dalej potrzebujesz:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 450 g)

  • 120 g płatków migdałowych

Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia ciasta. Ze względu na jego specyfikę sugeruję wyłożyć blachy papierem oraz dobrze wysmarować tłuszczem, nawet jeśli jak ja masz blachę ze stali nierdzewnej. Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż na blachę. Poprósz odrobinę mąką i wyłóż połowę dżemu z porzeczek. (Zdjęcia pokazują równomierną pracę na ciastem).

ww

Następnie rozsmaruj połowę masy bezowej. Na masę bezową wysyp połowę płatków migdałowych. Staraj się równomiernie je posypać. Identycznie postąp z drugą częścią ciasta.

dd

Zwykle wkładam do piekarnika jednocześnie dwa ciasta. Wcześniej go nagrzewam do temperatury 180ºC z termoobiegiem. Potrzebny czas na upieczenie to około 40 minut. Można piec osobno ciasta, kiedy np. nie masz funkcji termoobiegu. Trzeba tylko pamiętać aby przed samym włożeniem drugiego ciasta do piekarnika wykładać bezy i resztę rzeczy.

Po upieczeniu należy pozostawić ciasta do wystygnięcia.

W międzyczasie robię masę kremową.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 200 g masła

  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami i odstaw na chwilę.

Używam do tego wysokiego i dużego garnka w którym mogę potem miksować.

Drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką i aromatem.

Dalej postępuj jakbyś robiła budyń. Wstaw garnek z mlekiem na ogień i kiedy się zagotuje wlewaj drugą szklankę z komponentami. Najlepiej wtedy miksować, ponieważ jest pewność że nie powstanie żadna grudka i nasza masa będzie odpowiednia.

Zwykle szybko studzę taki powstały budyń w zimnej wodzie w kuchennym zlewie. Potem dodaje masło i miksuje na jednolitą masę.

Powstałą masę kremową rozsmarowuje na jednym z placków. Delikatnie przykładam drugim. Dogniatam ręką – byle nie za mocno. Takie o to powstałe słodkości wkładam do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.

Przechowywanie stale w lodówce.

No to smacznego Drodzy Mili 😉

ostatnie

 

Potrzebujesz jeszcze inne pyszne a zarazem efektywne ciasto?

Polecam Szybkie ciasto kajmakowe 😉 

Masz dodatkowe pytania – pisz w komentarzach, chętnie odpowiem na każde 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.