Szybkie kruche ciasto na każdą okazję

Szybkie kruche ciasto na każdą okazję

Witajcie Drodzy!

Dziś  sycące, a jednocześnie nie zbyt pracochłonne ciasto.

Takie, w którym możesz wykorzystać produkty nie pierwszej świeżości plus te, które zwykle masz w domu. Proste, szybkie i tanie.

Czas robienia ciasta: 20 minut

Czas pieczenia ciasta: 40-45 minut

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g margaryna
  • 5 jajek (4 bez białek/ 1 z białkiem)
  • 3 łyżki śmietany 18 %- może być przeterminowana bo im starsza tym lepsza (max miesiąc 😉 )
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
  • dodatkowo zapach lub cukier wanilinowy.

Uwaga! Jeśli chcesz, żeby ciasto miało lepsze walory smakowe zastąp margarynę masłem.

Najpierw na blat/stolnice wyłóż produkty sypkie i margarynę. Po czym posiekaj nożem tłuszcz tak, aby wymieszał się z innymi składnikami.

siekan

Następnie dodaj jajka i śmietanę, a także resztę składników. Po czym dokładnie i w miarę energicznie połącz wszystkie komponenty ze sobą.

Możesz dodać trochę letniej wody lub podsypać mąką w zależności od konsystencji – powinno być mięciutkie i odlepiać się od ręki.

Uformuj dużą kulkę i podziel na dwie części. Jedna z nich musi być sporo większa. Ja dziele mniej więcej, jak na zdjęciu poniżej (1/4 części).

wale

Większą część wałkuj, tak aby zmieściła się na blachę do pieczenia.

Nie smaruje tłuszczem, ani nie posypuje niczym na spód blachy. Ciasto jest na tyle tłuste, że nie ma prawa nic przywrzeć do blaszki.

Mamy blachy ze stali nierdzewnej.

Składniki na środek kruchego ciasta:

  • śliwki ok 1 kg
  • mąka ok pół szklanki
  • cynamon do oprószenia (opcjonalnie)

Ciasto w blaszce oprósz delikatnie mąką. Ułóż śliwki i tak samo posyp je mąką i cynamonem jeśli lubisz. Następnie przykryj je mniejszą wywałkowaną warstwą ciasta.

sliw

Przed włożeniem do piekarnika dziurkuję ciasto widelcem lub nożem. Po to, aby temperatura docierała do jego każdego zakamarku. Pieczę się wtedy lepiej.

Tak przygotowane wstawiam na środkową półkę do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni.

Czas pieczenia z termoobiegiem ok. 45 minut. Zależy od grubości i owoców. Warto sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem. Jeśli jest mokry to daj mu jeszcze parę minut i sprawdź ponownie.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

A tutaj inna moja propozycja na pyszne popołudnie ze znajomymi – Ciemny biszkopt z jabłkami i bakaliami.

Smacznego 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.