CIEMNY BISZKOPT z jabłkami i bakaliami

CIEMNY BISZKOPT z jabłkami i bakaliami

Cześć wszystkim!

Dziś proponuje ciemny biszkopt z bakaliami i jabłkami. Ciasto na każdą okazję. Można je też zabrać w drogę 😉 W miarę szybko się robi. Pyszne ale nieco kaloryczne 😉

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody lub cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt dużych jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek (można pół godz moczyć w gorącej wodzie)
  • cukier puder do posypania

Zanim zaczniesz robić biszkopt, obierz i pokrój jabłka w grubszą kostkę i pozostaw w miseczce zakrytej talerzem. Naszykuj także orzechy włoskie.

Zamocz rodzynki w gorącej wodzie na około pół godziny, a potem przełóż na siteczko, aby się odsączyły.

Następnie przygotowujesz ciasto, podobnie jak biszkopt . Rób go w wysokiej i dosyć szerokiej misce. Ubij białka z cukrem, potem dodaj żółtka, proszek do pieczenia (lub sodę), kakao, olej (ostrożnie miksując na najmniejszych obrotach najlepiej).

Na sam koniec wsypujesz jabłka i bakalie. Nie jest to proste wymieszać, ponieważ boli ręka. A trzeba to szybko i dokładnie wymieszać. Dlatego jeśli masz w pobliżu silną męską dłoń – skorzystaj z niej 😉 Niech Panowie wiedzą ile wysiłku kosztują pyszności, a przecież kuchnia też może integrować.

Wykładasz łyżką zaczynając od brzegów/rogów. Potem dokładnie rozprowadzasz ciasto, tam gdzie go brakuje.

Pieczesz na środkowej półce piekarnika w 190ºC z termoobiegiem.

Ciasto jest dobre kiedy po wbiciu patyczka jest on suchy.

Smacznego ;-)))) Polecamy inne baaardddzo czekoladowe ciasto Moje Brownie 😉

 

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.