Wegańska sałatka jarzynowa

Wegańska sałatka jarzynowa

Tradycyjny przepis, który musiał ulec modyfikacjom, abyśmy dalej mogli zajadać się królową sałatek. Pasuje na każdą imprezę, jedzą ją chętnie dzieci. Żadne Święta nie mogą być bez niej ale też sprawdza się idealnie na pożywne śniadania, czy kolacje 😉

Czas przygotowania: 30-60 minut
Czas gotowania jajek: 15 minut
Czas gotowania warzyw: około 30-40 minut

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 5- 6 średnich marchewek
  • 1 mała pietruszka
  • seler gruby plaster ok 5 cm średnicy
  • 6-8 średnich ogórków kiszonych
  • mała cebula
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 500 ml Majonezu wegańskiego
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli Kala-Namak (zmielona)

W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. Następnie umieść je w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki są dobre po około 20 minutach od momentu zagotowania, więc je wyciągam najpierw do miseczki. Pozostałe warzywa nakłuwam widelcem dla pewności ich statusu. Warto pilnować, aby się nie rozgotowały, bo z sałatki zrobi się papka. Po około 30-40 minutach powinny być gotowe.

Następnie użyj siteczka do krojenia warzyw.

Moja instrukcja postępowania z siteczkiem jest taka: biorę marchewkę i na około pół centymetra przeciskam ją przez sitko, okręcam i robią się kosteczki. Im szybciej to robię i im mniejsze kawałki sałatka wygląda dobrze. To samo robię z pozostałymi warzywami.

To co pokroję wrzucam do możliwie największej miski, aby potem łatwo mi było to wymieszać.

Brzydkie i grube końce z ogórków kiszonych możesz odciąć. A potem poszatkuj je w drobną kosteczkę – tym razem ostry nóż się przyda 😉 Warto mocno w rękach odcedzić wodę z pokrojonych ogórków, aby potem sałatka się nie zepsuła przez nadmiar wody.

W naszym domu nie obiera się ogórków ze skórki, chociaż Przemysław kiedyś preferował takie rozwiązanie. Teraz już nie 😉 Wydaje nam się, że tak sałatka wygląda i smakuje lepiej, ponieważ skórka dodaje nieco chrupkości.

Pamiętaj o poszatkowaniu cebuli w drobną kosteczkę.

Kukurydzę konserwową przelej zimną wodą i odcedź na sitku.

Wszystkie składniki w misce złącz z majonezem i dodaj przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Sprawdź smak sałatki. W razie potrzeby dopraw i ponownie zamieszaj.

Kala-Namak daje nam smak słonego jajka, dlatego jeśli robisz pierwszy raz taką sałatkę to polecam dodawać jej po troszku, gdyby trzeba jeszcze podkręcić smak.

Ps. Czarną sól mielę na proszek w Nutribulecie i przechowują taką większą ilość w słoiczku, aby w razie potrzeby zastosować 😉


BONUS 😉

Po co jeść gotowane warzywa i dlaczego są ważne? Poniżej rozwijam temat dla gotowanej marchewki i pietruszki.

Oto kilka korzyści z jedzenia gotowanej pietruszki:

1. Poprawia trawienie, bo jest bogata w naturalne związki chemiczne, które pomagają w trawieniu, takie jak apigenina, mirystycyna i apiol. Gotowana pietruszka może pomóc w łagodzeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i bóle brzucha,

2. Wspomaga układ odpornościowy, bo jest bogata w witaminę C, kluczową dla układu odpornościowego,

3. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, bo jest źródłem witaminy K,

4. Poprawia stan skóry, bo jest źródłem witaminy A niezbędnej dla zdrowej skóry. Witamina A pomaga w produkcji kolagenu, który jest kluczowy dla elastyczności i zdrowego wyglądu skóry.

Oto kilka korzyści z jedzenia gotowanej marchewki:

1. Poprawia stan skóry, bo jest bogata w witaminę A, niezbędnej dla zdrowej skóry. Witamina A pomaga w produkcji kolagenu, który jest kluczowy dla elastyczności i zdrowego wyglądu skóry

2. Wspomaga zdrowie oczu, bo zawiera karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które są niezbędne dla zdrowia oczu. Te związki chemiczne pomagają chronić oczy przed szkodliwym światłem niebieskim i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom oczu,

3. Poprawia trawienie, bo jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowego trawienia. Wspiera zwiększenie częstotliwości wypróżnień oraz zapobiega zaparciom,

4. Wspomaga układ odpornościowy, bo jest bogata w witaminę C, kluczową dla układu odpornościowego,

5. Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca, bo jest bogata w potas, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zapobiega nadmiernemu napinaniu się mięśnia sercowego.


Inne wegańskie przepisy znajdziesz Tutaj (KLIKNIJ)


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉


Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać:

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.