Staramy się unikać słodyczy, stąd wymyślam na bieżąco ich zdrowe i pyszne odpowiedniki.
Oto jeden z nich, który znika z blaszki ledwo ją wyjmę z piekarnika 😋😄
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas pieczenia: 10-15 minut
Składniki:
- siemię lniane 1 szklanka
- miód 1 łyżka (najlepiej płynny)
Oprócz tego potrzebujesz blaszkę i papier do pieczenia.
Na początek włącz piekarnik i nagrzej do 160 stopni.
Oba składniki dokładnie wymieszaj, tak aby miód „złapał” możliwie każde ziarno.
Następnie rozłóż go równomiernie na całej blaszce.
Włóż do piekarnika i po 10 minutach sprawdź, czy wypiek jest już gotowy.
Po wyjęciu z piekarnika odrywaj po kawałeczku, mini batoniczki.
Powinny się dać łatwo odrywać od papieru.
Warto wiedzieć, że siemię lniane ma ogromne właściwości prozdrowotne. Ma najwięcej lignanów* wśród żywności i jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej.
Jakiś czas temu pisałam o książce Doktora Greger’a „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” (ZOBACZ TUTAJ). Autor we wspomnianej pozycji rekomenduje codzienne spożywanie łyżeczki siemienia lnianego.
Nie zawsze to może być łatwe, toteż mini batoniki z siemienia lnianego są w sam raz 😁
Innym razem polecam mój pyszny domowy kisiel na bazie siemienia lnianego (ZOBACZ TUTAJ)
Mogą Ci się jeszcze spodobać inne artykuły:
- Prezenty, które warto dać.
- „Wegańskie obiady. Jesień – zima.” Recenzja e-booka
- „Umówieni” we dwoje?
- Temdrop – N(M)ocny Asystent
- 8 nieoczywistych książek o produktywności – poznaj je teraz
- 6 filmów na YT dla Ciebie
Bardzo lubię takie batony. Robię podobne z pestek dyni i z sezamu. Jednak zdaję sobie sprawę, że Twoja wersja jest zdrowsza!
Magdaleno dziękuję za Twój cenny komentarz. Sezam jest też bardzo wartościowy bo dostarcza żelaza, więcej niż zielona pietruszka 😉 a pestki dyni mają cynk i witaminę E, więc też warto sięgać po takie wersje przekąsek. 😉