Mini batoniki z siemienia lnianego

Mini batoniki z siemienia lnianego

Staramy się unikać słodyczy, stąd wymyślam na bieżąco ich zdrowe i pyszne odpowiedniki.

Oto jeden z nich, który znika z blaszki ledwo ją wyjmę z piekarnika 😋😄

Czas przygotowania: 2 minuty

Czas pieczenia: 10-15 minut

Składniki:

  • siemię lniane 1 szklanka
  • miód 1 łyżka (najlepiej płynny)

Oprócz tego potrzebujesz blaszkę i papier do pieczenia.

Na początek włącz piekarnik i nagrzej do 160 stopni.

Oba składniki dokładnie wymieszaj, tak aby miód „złapał” możliwie każde ziarno.

Następnie rozłóż go równomiernie na całej blaszce.

Włóż do piekarnika i po 10 minutach sprawdź, czy wypiek jest już gotowy.

Po wyjęciu z piekarnika odrywaj po kawałeczku, mini batoniczki.

Powinny się dać łatwo odrywać od papieru.


Warto wiedzieć, że siemię lniane ma ogromne właściwości prozdrowotne. Ma najwięcej lignanów* wśród żywności i jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej.

Jakiś czas temu pisałam o książce Doktora Greger’a „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” (ZOBACZ TUTAJ). Autor we wspomnianej pozycji rekomenduje codzienne spożywanie łyżeczki siemienia lnianego.

Nie zawsze to może być łatwe, toteż mini batoniki z siemienia lnianego są w sam raz 😁

Innym razem polecam mój pyszny domowy kisiel na bazie siemienia lnianego (ZOBACZ TUTAJ)


Mogą Ci się jeszcze spodobać inne artykuły:

*Milder IE, Arts IC, van de Putte B, Venema DP, Hollman PC. Lignan contents of Dutch plant foods: a database including lariciresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol and matairesinol. „British Journal of Nutrition”. 93 (3), s. 393–402, 2007
Share Button
2 Comments
  1. Bardzo lubię takie batony. Robię podobne z pestek dyni i z sezamu. Jednak zdaję sobie sprawę, że Twoja wersja jest zdrowsza!

    1. Magdaleno dziękuję za Twój cenny komentarz. Sezam jest też bardzo wartościowy bo dostarcza żelaza, więcej niż zielona pietruszka 😉 a pestki dyni mają cynk i witaminę E, więc też warto sięgać po takie wersje przekąsek. 😉

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.