Staramy się unikać słodyczy, stąd wymyślam na bieżąco ich zdrowe i pyszne odpowiedniki.
Oto jeden z nich, który znika z blaszki ledwo ją wyjmę z piekarnika 😋😄
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas pieczenia: 10-15 minut
Składniki:
- siemię lniane 1 szklanka
- miód 1 łyżka (najlepiej płynny)
Oprócz tego potrzebujesz blaszkę i papier do pieczenia.
Na początek włącz piekarnik i nagrzej do 160 stopni.
Oba składniki dokładnie wymieszaj, tak aby miód “złapał” możliwie każde ziarno.
![](https://kunaonline.pl/wp-content/uploads/2021/04/mini-batoniki-z-siemienia-lnianego-225x300.jpg)
Następnie rozłóż go równomiernie na całej blaszce.
Włóż do piekarnika i po 10 minutach sprawdź, czy wypiek jest już gotowy.
Po wyjęciu z piekarnika odrywaj po kawałeczku, mini batoniczki.
Powinny się dać łatwo odrywać od papieru.
Warto wiedzieć, że siemię lniane ma ogromne właściwości prozdrowotne. Ma najwięcej lignanów* wśród żywności i jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej.
Jakiś czas temu pisałam o książce Doktora Greger’a “Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” (ZOBACZ TUTAJ). Autor we wspomnianej pozycji rekomenduje codzienne spożywanie łyżeczki siemienia lnianego.
![](https://kunaonline.pl/wp-content/uploads/2021/04/mini-batoniki-z-siemienia-lnianego1.jpg)
Nie zawsze to może być łatwe, toteż mini batoniki z siemienia lnianego są w sam raz 😁
Innym razem polecam mój pyszny domowy kisiel na bazie siemienia lnianego (ZOBACZ TUTAJ)
Mogą Ci się jeszcze spodobać inne artykuły:
- Jak przygotować dziecko do I-szej Komunii Świętej?
- Wegańskie święta – recenzja e-booka
- Szybka zielona sałatka
- “Prezentownik Boże Narodzenie 2023” od Anny Kozy
- 6 produktowych perełek
- Obserwuj się – recenzja
*Milder IE, Arts IC, van de Putte B, Venema DP, Hollman PC. Lignan contents of Dutch plant foods: a database including lariciresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol and matairesinol. „British Journal of Nutrition”. 93 (3), s. 393–402, 2007
![](https://kunaonline.pl/wp-content/uploads/2021/01/ikona-na-blog.jpg)
Bardzo lubię takie batony. Robię podobne z pestek dyni i z sezamu. Jednak zdaję sobie sprawę, że Twoja wersja jest zdrowsza!
Magdaleno dziękuję za Twój cenny komentarz. Sezam jest też bardzo wartościowy bo dostarcza żelaza, więcej niż zielona pietruszka 😉 a pestki dyni mają cynk i witaminę E, więc też warto sięgać po takie wersje przekąsek. 😉