Jarska zupa ogórkowa

Jarska zupa ogórkowa

Cześć! Dzisiaj przepis na mój szybki “zupowy” klasyk. Robię ogórkową przeważnie co piątek.

Bardzo lubię tą zupę, ponieważ sprawdza się w tygodniu, kiedy nie mogę poświecić wystarczająco dużo czasu na przygotowanie jakiegoś ciepłego dania.

Znakomita również, jako danie postne, czy wegetariańskie.

W takiej postaci zjadają ją chętnie dzieci.

Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5000 ml

Składniki na zupę ogórkową

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 malutki korzeń pietruszki
  • 5 litrów wody
  • malutki pęczek kopru
  • 500 g ogórków kwaszonych
  • pół łyżki soli, pieprz do smaku
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przepłucz je w wodzie, po czym umieść w garnku i zalej wodą by były przykryte. Wówczas nie ściemnieją.

Możesz w tym samym garnku utrzeć marchew i pietruszkę za pomocą podręcznego tarełka. Jeśli będzie Ci wygodniej użyj osobnej miseczki. Tak, czy siak zetrzyj warzywa na najmniejszych oczkach. W przypadku tej zupy grają bowiem drugoplanową rolę.

Dodaj drobno pokrojony koperek i odpowiednią ilość wody.

Włącz grzanie i rozpocznij gotowanie zupy. Od momentu zagotowania, trzymaj ją na ogniu przez około 20 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć, aby ziemniaki były odpowiednio miękkie.

W tym czasie przygotuj ogórki. Utrzyj je w szerokim naczyniu, aby zachować odciekającą wodę. Znowu użyj małych oczek na tarełku. Po czym wrzuć do zupy.

Jeśli lubisz kwaśną ogórkową, wlej do zupy również wodę spod ogórków. A jeśli wolisz łagodniejszą to w rękach odciśnij powstałą wodę a same ogórki wrzuć do wrzącej zupy.

Całość trzymaj jeszcze 10 minut na ogniu.

Przed podaniem możesz ją zabielić kwaśną lub słodką śmietanką albo po prostu mlekiem.

U nas daje się około dwie łyżki mleka na talerz przed samym jedzeniem.

Przy okazji na drugie danie polecam nasze ulubione Pierogi Ruskie, chociaż mnie to bym wystarczył sam farsz . Jadłabym go łyżkami 😉

Smacznego!

Napisz proszę w komentarzu, czy lubisz łagodną zupę ogórkową czy jednak z przytupem kwaśną?

Włożyliśmy sporo pracy i czasu, aby napisać ten artykuł.

Dziękujemy Ci, że tu zaglądasz.
Podobał Ci się wpis? Śmiało udostępnij go dalej.

A także koniecznie polub nasz profil na Facebooku , abyśmy czuli sens naszej pracy.

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.