Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Witajcie Kochani!

Dziś pokaże razem z moją Miłością jakie są według nas najlepsze pierogi ruskie. W związku z tym, iż mój Małżonek mógłby je jeść codziennie – dochodzę do perfekcji w ich robieniu. No to do roboty.

Czas wykonania: 60 minut

Czas gotowania: ok 10 minut

Na początku w pierwszej kolejności przygotuj farsz. W razie czego może poczekać w lodówce nawet kilka godzin.

Składniki na farsz:

  • 2 średnie cebule
  • 20 dag białego sera
  • 6 średnich ziemniaków (ok. pół kg. wcześniej ugotowanych)
  • sól i pieprz,olej

r

Najpierw pokrojoną w drobną kosteczkę cebule doprowadzasz do zeszklenia na patelce z rozgrzanym olejem. Następnie dodajesz (według uznania) pieprz i sól, aby pomogły się ładnie zarumienić cebulce. W misce rozdrabniasz ser (najlepiej wiejski, ostatecznie sklepowy tłusty). Przyrumienioną i wystudzoną cebulkę dodajesz do miski z serem. Ugotowane ziemniaki zwykle gnieciesz za pomocą tłuczka lub poręcznej praski.

Mieszaj dokładnie wszystkie komponenty. Dopraw fars,z jeśli wydaje Ci się zbyt łagodny. Następnie włóż go do lodówki.

m

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (najlepiej Poznańska typ 500)
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (może być dosyć gorąca)

Wyrabiasz szybko i dokładnie wszystkie składniki.

Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywasz go miską, aby się nie zeschło. Następnie odrywasz po kawałku ciasta i wałkujesz je do grubości ok 1-2 mm (wg uznania).

Wycinasz kółka wykrawarką do pierogów.

Najlepiej porozciągać te ciastowe kółeczka. Po czym układaj każde na wykrawarce i nakładaj płaska łyżeczkę farszu. Zagnieć mocno wykrawarką. Sprawdź ręcznie, zwłaszcza boki czy dobrze się skleiły. Zwykle poprawiam dla pewności, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania przez jakąś szczelinkę.

Ważne aby robić pierogi energicznie, wtedy jest pewność że żaden się nie rozklei.

e

Przy takiej ilości składników wychodzi około 30 sztuk pierogów.

Gotowe pierogi wrzuć na gotująca się osoloną wodę.

Od momentu wrzenia trzymasz je na lekkim ogniu jeszcze przez około 5 minut.

ttt

Można je podawać ze śmietaną, albo tłuszczem i szczypiorkiem. Jak Kto woli.

A jeśli szukasz jeszcze innej alternatywy na wegetariańskie danie polecam Ci przepis na nasze szybkie leniwe.  Od lat goszczą w takiej postaci na naszym stole.

A Ty z czym podajesz pierogi ruskie? Podziel się w komentarzu 😉

 

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.