Ładowanie

Jajecznica na ogórkach kiszonych

Dziś przepis na moją wegetariańską zachciankę. Pożywne danie a jednocześnie obłędnie pyszne. Zaleta jest szybki czas przygotowania i wyjątkowe walory smakowe 😉

Czas przygotowania składników: 2 minuty
Czas smażenia: 6 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 spory pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól i/lub pieprz do smaku
  • ketchup (opcjonalnie) 😁
  • 2 łyżki oleju

Na początek pokrój ogórka kiszonego w czwórki i rzuć na patelnie. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając.

Po około 3 minutach ogórki puszczą trochę „swojej” wody. Powinny się ładnie przypiec.

Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Przemieszaj drewniana łyżką. Poczekaj, aby i ona lekko się przypiekła i wrzuć jajka. Nie mieszaj ich wcześniej w szklance, ponieważ dzięki temu na patelni zrobią się różnobarwne odcienie. Walory kolorystyczne nadają potrawie dodatkowego atutu.

Po wyłączeniu grzania wrzuć na patelnie pokrojone pomidory. Dodaj przyprawy według uznania.

Ciepła herbatka w ulubionym kubku, kromka pysznego domowego chleba i jajecznica na ogórkach to jest coś czego czasem potrzebuje, aby dodać sobie energii.

A kiedy wybitnie szukam smaków – dodaje dużo ketchupu.

A Ty jakie miewasz zachcianki?

Napisz w komentarzu, co ostatnio zagościło w Twojej kuchni.

Odkrywajmy wspólnie nowe smaki 😉


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉
Otrzymasz w prezencie e-book „Pszczoły i ich dary, czyli co naturalnie może wspierać Twoje zdrowie”.
Przechodząc dalej, akceptujesz politykę prywatność


Może Ci się spodobać również:
Share Button

6 comments

comments user
Jayjay

Zrobiłem,prosta i smaczna jajecznica

    comments user
    Angelika Kuna

    Cieszę się bardzo. Dzięki za Twój komentarz.

comments user
CookUp

Dzięki za przepis! Szybkie i smakowite danie z ciekawym połączeniem składników – na pewno będzie miłym urozmaiceniem w kuchni.

    comments user
    Angelika Kuna

    Proszę bardzo i zapraszam po więcej 😉

comments user
Małgorzata

Kiedyś często robiłam taką jajecznicę, pełną różnych smaków. Dobre 10 lat temu, przypomniałaś mi o tym przepisie i właśnie biorę się za takie śniadanko!
Pozdrawiam gorąco!

    comments user
    Angelika Kuna

    Cieszę się bardzo. Smacznego zatem i daj znać jak wyszło 😉

Opublikuj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.