Jajecznica na ogórkach kiszonych

Jajecznica na ogórkach kiszonych

Dziś przepis na moją wegetariańską zachciankę. Pożywne danie a jednocześnie obłędnie pyszne. Zaleta jest szybki czas przygotowania i wyjątkowe walory smakowe 😉

Czas przygotowania składników: 2 minuty
Czas smażenia: 6 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 spory pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól i/lub pieprz do smaku
  • ketchup (opcjonalnie) 😁
  • 2 łyżki oleju

Na początek pokrój ogórka kiszonego w czwórki i rzuć na patelnie. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając.

Po około 3 minutach ogórki puszczą trochę “swojej” wody. Powinny się ładnie przypiec.

Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Przemieszaj drewniana łyżką. Poczekaj, aby i ona lekko się przypiekła i wrzuć jajka. Nie mieszaj ich wcześniej w szklance, ponieważ dzięki temu na patelni zrobią się różnobarwne odcienie. Walory kolorystyczne nadają potrawie dodatkowego atutu.

Po wyłączeniu grzania wrzuć na patelnie pokrojone pomidory. Dodaj przyprawy według uznania.

Ciepła herbatka w ulubionym kubku, kromka pysznego domowego chleba i jajecznica na ogórkach to jest coś czego czasem potrzebuje, aby dodać sobie energii.

A kiedy wybitnie szukam smaków – dodaje dużo ketchupu.

A Ty jakie miewasz zachcianki?

Napisz w komentarzu, co ostatnio zagościło w Twojej kuchni.

Odkrywajmy wspólnie nowe smaki 😉


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉


Może Ci się spodobać również:
Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.