CHLEB NA ZDROWIE I METABOLIZM

CHLEB NA ZDROWIE I METABOLIZM

Cześć wszystkim! Dziś będzie przepis na chleb. Bardzo dobry dla tych co mają problemy z metabolizmem a jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo i smacznie na co dzień.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas wyrastania: 30 min + 20 min

Czas pieczenia: 45 minut


Składniki:

  • drożdże suche 1 opakowanie
  • 3 szklanki mąki krupczatki typ 500
  • cukier – 1 łyżeczka (płaska)
  • sól – 1 łyżeczka (czubata)
  • otręby pszenne – 3 łyżki
  • siemię lniane – 1 łyżka
  • słonecznik – 1 łyżka
  • 250 ml wody (najlepiej ciepłej, nawet gorącej można)
  • 250 ml mleka (zimne lub temperatura pokojowa)
  • trochę oleju (do wysmarowania blachy + 1 łyżka do ciasta)

mąka (do oprószenia blachy)
otreby-1
Mieszasz w misce wszystkie suche składniki.

Następnie dodajesz wodę, mleko (wymieszane razem) i olej. Energicznymi ruchami za pomocą łyżki łączysz wszystkie komponenty. Nie mogą pojawić się grudki z mąki.

Ciasto może się nie odklejać od łyżki ani od miski. Ważne, żeby nie było lejące (jest dość rzadkie).

Miskę z wymieszanymi składnikami wstawiasz do nagrzanego wcześniej piekarnika na 50⁰C. Ustawiasz czas na 30 minut.

Smarujesz w między czasie keksówkę olejem (pędzelkiem) i prószysz na nią około 1 łyżki mąki.

Po pół godzinie wyciągasz ciasto z miski i przekładasz do formy.

 

Włączasz piekarnik na 220⁰C z termoobiegiem i czekasz, aż się nagrzeje. Keksówkę z ciastem stawiasz na kuchence lub przy gotującym się garnku,  aby podrosło do wysokości blachy.

rosnie

Kiedy ciasto wyrośnie wkładasz je do piekarnika na środkową półkę. Ustawiasz alarm na 15 minut. Po tym czasie zmniejszasz temperaturę do 170⁰C i wyłączasz funkcje termoobiegu (górna i dolna grzałka tylko).

Chleb potrzebuje jeszcze 30 minut.


Po upieczeniu wyciągnij go z piekarnika. Niech chwile przestygnie blacha i wyjmij go ostrożnie do wystudzenia na deskę drewnianą lub jakieś ruszta. Zanim go schowasz, czy to do chlebaka czy to woreczka, poczekaj aż zupełnie się wychłodzi.

UWAGA! Jeśli chcesz zrobić w większej formie, weź podwójną ilość składników. Możesz użyć naczynia żaroodpornego do pieczenia. Doskonale się sprawdza.

Jeśli lubisz możesz dać więcej otrębów, siemienia lnianego, czy słonecznika. Raczej wyjdzie Ci to na dobre, bo mają zdrowotne działanie. Jednak zrób najpierw pierwszy swój chleb, a potem  modyfikuj przepis.

caly

 

WAŻNE SKRÓTY:

  • mieszasz suche składniki w misce
  • dodajesz mokre
  • 30 min w misce w piekarniku
  • czekasz aż wyrośnie do brzegów naczynia
  • 15 min 220⁰C z termoobiegiem
  • 30 min 170⁰C bez termoobiegu
  • wyjmujesz z pieca a po chwili z naczynia

Garść prywaty. Zachęcamy Was, abyście zaczęli piec własny chleb. Brzmi szalenie? Wiem. Jednak uwierzcie mi, przez kilka lat miałam problemy z metabolizmem. Brałam różne środki mające mi pomóc, jadłam dużo owoców. Odkąd zaczęliśmy regularnie piec w domu chleb, wszystko się totalnie zmieniło. Oczywiście wiem jak to nieraz ciężko znaleźć czas na złożony obiad, a co dopiero na pieczenie chleba. Uwierzcie mi naprawdę warto. Trochę chęci i organizacji, a sami zobaczycie efekty diety. Przepis jest naprawdę prosty. Kto już robił? Prosimy o komentarze 😉

Dziękujemy Ci, że tu zaglądasz. Podobał Ci się wpis? Śmiało udostępnij go dalej. A także koniecznie polub nasz profil na Facebooku , abyśmy czuli sens naszej pracy.
Share Button
5 Comments
  1. Tak dla wyjaśnienia – nie jest to nasz przepis. Ciasto jest modyfikacją przepisu na “chleb Mietka” pochodzącego ze strony nagrzyby.pl

  2. Dziękuję – od dawna marzyłem aby upiec chleb. Co coś fantastycznego! Myślę, że się uda. Dziękuję za prosty przepis.
    Pięknie pozdrawiam

    1. Bardzo się cieszymy, że Ksiądz zamierza skorzystać z niego 😉 Proszę dać znać, jak wyjdzie chlebek 😉 Pozdrawiamy 😉

  3. Hej, jakies rady dla osób z piekarnikiem bez termoobiegu? Pozdrawiam ☺

    1. Cześć. Chleb się upiecze w tym samym czasie. Więc spokojnie można robić. Można ewentualnie mu dać 5 minut dłużej, aby skórka się nieco przypiekła. Daj znać jak zrobisz 😉 Ściskam pa

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.