Sałatka z selerem konserwowym i serem żółtym

Sałatka z selerem konserwowym i serem żółtym

Cześć. Dziś coś pysznego na ząb 😉

Ta sałatka bardzo mi się spodobała. szybko się ją robi i równie szybko znika. Jest mega pożywna i pasuje na każdą imprezę.

Do dzieci przemawia szczególnie, bo ma “wąsy” 😉

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • seler konserwowy 250/300g (mały słoiczek)
  • ser żółty Ementaler 40 dag
  • por 1/2 (jasna część)
  • kukurydza 1 puszka
  • 7 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • sól i pieprz do smaku

Najpierw ściągnij pierwszą warstwę pora. Umyj go dokładnie, najlepiej w bardzo gorącej wodzie. Następnie pokrój w cienkie i drobne paseczki. Zwróć uwagę na dokładność w tej materii.

Tak przygotowany por wrzuć do miski w której będziesz mieszać składniki.

Ser żółty utrzyj na grubych oczkach i umieść go w naczyniu z porem.

Kukurydzę odsącz przez chwilę na siteczku i wrzuć do miski.

Seler konserwowy wyjmij na sitko. Odsącz ile się da i dodatkowo odciśnij łyżką zbędną zalewę. Im lepiej będzie odsączony, tym większa szansa, że sałatka utrzyma właściwy wygląd i nie podejdzie zbyt szybko wodą.

Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Zwróć szczególną uwagę na seler i go dokładnie rozdziel. W tej formie ma szczególną tendencję do przylepiania się.

Pod koniec dodaj 7 łyżek Majonezu Kieleckiego i przypraw według uznania. Ponownie całość wymieszaj. Możesz dołożyć majonezu, jeśli lubisz bardziej “mokre” sałatki.

Jeśli szukasz dodatkowo czegoś oryginalnego na imprezę polecam

nasze ulubione Śledzie z Octem Kieleckim.

Nawet najmłodsi je uwielbiają mimo wyrazistego smaku.

Daj znać w komentarzu. Z czego robisz dekoracje do sałatek? Jakie najczęściej tworzą się z tego elementy?

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.