Cześć. Dziś coś pysznego na ząb 😉
Ta sałatka bardzo mi się spodobała. szybko się ją robi i równie szybko znika. Jest mega pożywna i pasuje na każdą imprezę.
Do dzieci przemawia szczególnie, bo ma „wąsy” 😉
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- seler konserwowy 250/300g (mały słoiczek)
- ser żółty Ementaler 40 dag
- por 1/2 (jasna część)
- kukurydza 1 puszka
- 7 łyżek Majonezu Kieleckiego
- sól i pieprz do smaku
Najpierw ściągnij pierwszą warstwę pora. Umyj go dokładnie, najlepiej w bardzo gorącej wodzie. Następnie pokrój w cienkie i drobne paseczki. Zwróć uwagę na dokładność w tej materii.
Tak przygotowany por wrzuć do miski w której będziesz mieszać składniki.
Ser żółty utrzyj na grubych oczkach i umieść go w naczyniu z porem.
Kukurydzę odsącz przez chwilę na siteczku i wrzuć do miski.
Seler konserwowy wyjmij na sitko. Odsącz ile się da i dodatkowo odciśnij łyżką zbędną zalewę. Im lepiej będzie odsączony, tym większa szansa, że sałatka utrzyma właściwy wygląd i nie podejdzie zbyt szybko wodą.
Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Zwróć szczególną uwagę na seler i go dokładnie rozdziel. W tej formie ma szczególną tendencję do przylepiania się.
Pod koniec dodaj 7 łyżek Majonezu Kieleckiego i przypraw według uznania. Ponownie całość wymieszaj. Możesz dołożyć majonezu, jeśli lubisz bardziej „mokre” sałatki.
Jeśli szukasz dodatkowo czegoś oryginalnego na imprezę polecam
nasze ulubione Śledzie z Octem Kieleckim.
Nawet najmłodsi je uwielbiają mimo wyrazistego smaku.