Jajecznica na ogórkach kiszonych

Jajecznica na ogórkach kiszonych

Dziś przepis na moją wegetariańską zachciankę. Pożywne danie a jednocześnie obłędnie pyszne. Zaleta jest szybki czas przygotowania i wyjątkowe walory smakowe 😉

Czas przygotowania składników: 2 minuty
Czas smażenia: 6 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 spory pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól i/lub pieprz do smaku
  • ketchup (opcjonalnie) 😁
  • 2 łyżki oleju

Na początek pokrój ogórka kiszonego w czwórki i rzuć na patelnie. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając.

Po około 3 minutach ogórki puszczą trochę “swojej” wody. Powinny się ładnie przypiec.

Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Przemieszaj drewniana łyżką. Poczekaj, aby i ona lekko się przypiekła i wrzuć jajka. Nie mieszaj ich wcześniej w szklance, ponieważ dzięki temu na patelni zrobią się różnobarwne odcienie. Walory kolorystyczne nadają potrawie dodatkowego atutu.

Po wyłączeniu grzania wrzuć na patelnie pokrojone pomidory. Dodaj przyprawy według uznania.

Ciepła herbatka w ulubionym kubku, kromka pysznego domowego chleba i jajecznica na ogórkach to jest coś czego czasem potrzebuje, aby dodać sobie energii.

A kiedy wybitnie szukam smaków – dodaje dużo ketchupu.

A Ty jakie miewasz zachcianki? Napisz w komentarzu co ostatnio zagościło w Twojej kuchni. Pośmiejmy się razem.

Włożyliśmy sporo pracy i czasu, aby napisać ten artykuł.

Dziękujemy Ci, że tu zaglądasz.
Podobał Ci się wpis? Śmiało udostępnij go dalej.

A także koniecznie polub nasz profil na Facebooku , abyśmy czuli sens naszej pracy.

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.