Buraczki na zimno

Buraczki na zimno

Bardzo lubimy buraczki według tego przepisu. Często goszczą na naszym stole, bo są proste do zrobienia i dzieci je uwielbiają.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 60-90minut w zależności od buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka stołowa octu

Sposób przygotowania:

Ugotuj buraki w całości ze skórką a następnie odstaw do wystygnięcia.

Potem obierz i utrzyj na tarce na średnich oczkach lub jeśli wolisz skorzystaj z elektrycznej maszynki.

Dodaj do buraków sól, cukier i ocet a następnie dokładnie wymieszaj.

Spróbuj jak smakują i w razie czego jeszcze dopraw.

Przełóż buraki do lodówki i pozostaw na minimum godzinę przed podaniem.


Podane na zimno buraczki będą idealnie pasować jako dodatek do pieczeni, szynki, mięsa z grila, czy też kiełbasy. Mogą stanowić niebanalny dodatek do zielonej sałatki lub do sałatki z rukolą i orzechami.

Sprawdzą się też w formie przystawki podanej na małych talerzykach, posypane koperkiem i skropione odrobiną oliwy z oliwek.

Ps. Możesz serwować buraczki na ciepło. Przygotujesz je w łatwy sposób, dodając na patelnie łyżkę oleju kokosowego (lub innego jak wolisz) i smażąc krótko przez 5 minut.


DLACZEGO WARTO JEŚĆ GOTOWANE BURAKI?

Buraki gotowane są bogate w składniki odżywcze i mają wiele właściwości zdrowotnych.

Wspomagają układ krwionośny, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz betainy, która pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,

Wspierają pracę wątroby, bo zawierają flawonoidy i beta-karoten, które wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i przyczyniają się do zdrowia wątroby,

Pomagają w trawieniu, gdyż są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych.

Wspomagają układ odpornościowy, dlatego przez obecność witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo i miedź, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorobowej.

Pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, bo zawierają antyoksydanty, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się skóry.

Warto jednak pamiętać, że przygotowanie buraków w różnych formach, może wpłynąć na ich właściwości odżywcze, a dodatkowe składniki mogą wpłynąć na ich wartość odżywczą.

Zachęcam gorąco, aby zjeść również na surowo buraczka, który ma na pewno więcej do „zaoferowania” niż ugotowany;-)

U nas domu to jest naturalna przegryzka 😉


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami


Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać:

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.