ZEBRA

ZEBRA

Ciasto szybkie, pożywne i lubiane przez dzieci. Nadaje się na piknik i na imprezę jako alternatywa do ciast z masami.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju + 1 łyżka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • aromat rumowy lub waniliowy
  • 1 szklanka letniej wody
  • odrobina kaszy manny do posypania blaszki
  • szczypta soli

Na początku wysmaruj blachę tłuszczem i posyp kaszą manną.

Następnie oddziel żółtka od białek. Białka od razu wkładaj do miski w której zamierzasz ubijać ciasto. Dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie na sztywno.

Dodaj cukier, kiedy białka będą ostatecznie ubite. Znowu dokładnie miksuj całość.

Kiedy masa będzie gładka i bez widocznego cukru – wlewaj po jednym żółtku.

Potem dodaj proszek do pieczenia, zapach, mąkę (2,5 szklanki), wodę i olej. Najpierw miksuj powoli a potem chwilę na pełnym obrotach, aby składniki się dobrze wymieszały.

Następnie podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki ciemnego kakao. Pamiętaj, aby dokładnie mikserem połączyć składniki.

Są dwa sposoby wylewania ciasta na blachę. Możesz je nakładać na przemian łyżkami. To znaczy dajesz na przemian kilka łyżek czarnego i kilka łyżek białego ciasta.

Jeśli masz wprawę możesz równolegle rozlewać ciasto z dwóch misek na środek blachy.

Ciasto wstaw na środkową półkę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Włącz termoobieg. Ustaw stoper na 40 minut.

Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy zebra się wystarczająco upiekła.

Jeśli lubisz wypieki z cukrem pudrem polecam Ci delikatnie oprószyć zebrę.

Zatem smacznego! 😉

A jeśli szukasz innego pysznego i pożywnego ciasta polecam Ci Ciemny biszkopt z jabłkami i bakaliami. Z pewnością Twoi domownicy będą zachwyceni.

Daj znać w komentarzu z którego przepisu skorzystasz.

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.