Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej

Cześć kochani! Dzisiaj pokaże surówkę, która jest ze mną od najmłodszych lat. To jest jeden z niewielu przepisów, jaki wyniosłam z kuchni swojego dzieciństwa 😉 Bardzo ją lubię i polecam, bo to bomba witaminowa 😉

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • średnia marchew
  • 1 mała cebula
  • 8 łyżek oleju roślinnego/ lub oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku.

Pokrój ją na desce na mniejsze kawałki wedle uznania.

Kapustę umieść w sporej misce, tak aby potem było wygodnie wymieszać całość.

Marchew i cebulę obierz i opłucz.

Zetrzyj marchew na małych oczkach a cebulę na dużych.

Całość posyp cukrem i polej olejem (oliwą). Zwróć uwagę na dokładne wymieszanie składników.

Odstaw do lodówki, aby kapusta zmiękła od oleju i cukru.

Surówka z kiszonej kapusty doskonale nadaję się do mięs duszonych , jak i smażonych, czy kotletów.

Smacznego zatem ! 😉

Kiszonki mają wspaniałe właściwości antytoksyczne i naturalnie wspomagają odporność organizmu. Znacznie wspierają procesy metaboliczne.

Tym bardziej polecam taką surówkę z kiszonej kapusty.

Tutaj znajdziesz moją inną propozycje na garść witamin przewidzianych do drugiego dania 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.