Śledzie z Octem Kieleckim

Śledzie z Octem Kieleckim
  • Cześć wszystkim! Dziś proponuję przekąskę, która nadaje się na imprezę, jak i na śniadanie, czy kolacje. Nawet nasze dzieci zajadają śledzie w takiej postaci.

Czas przygotowania: 30minut

Czas “przegryzania”: 2 dni

Składniki :

  • Śledzie solone a’la matias 0,8kg
  • 3 duże cebule
  • pieprz mielony
  • 6 łyżek oleju

Składniki na zalewę:

  • 100ml Octu Kieleckiego
  • 400ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
Moczenie filetów śledziowych.

Zanim zaczniesz przygotowywać przekąskę namocz wcześniej filety. Powinny stracić cześć soli już po 2-óch godzinach. Polecam jednak 6-ścio godzinne moczenie.

Przygotuj głębszy pojemnik na śledziki.

Na samym dole nasz niezawodny sposób, jak nie “płakać” przy cebuli. Praktykowany od lat.

Na początek obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. Po czym odstaw ją do miseczki pod przykryciem.

Śledzie przełóż na deskę i potnij je na kawałki o szerokości ok 1 cm.

Komponenty w naczyniu ułóż warstwowo.

Na samym dole umieść kawałki śledzi, oprósz pieprzem, potem daj cebule i ponownie śledzie, pieprz i cebula.

Polej całość olejem roślinnym (zdjęcie poniżej).

Następnie wykorzystaj zalewę z Octu Kieleckiego, który doskonale podkreśla smak przekąski. Jest łagodny a jednocześnie pobudza wspaniale apetyt i nadaje właściwy charakter potrawie. Warty swojej ceny. Naszym zdaniem najlepszy na rynku.

Po około dwóch dnia możesz się przekonać, jak smakują śledzie z zalewą z Octu Kieleckiego.

Smak jest niepowtarzalny i nieporównywalny z innymi markami 😉

Jeśli bardzo chcesz możesz po 12-tu godzinach degustować przekąskę. Jest to opcja dla niecierpliwych 🙂

NASZ SPOSÓB JAK NIE PŁAKAĆ PRZY CEBULI:

“Płaczemy” ze względu na wydzielający się enzym, który cebula uwalnia podczas krojenia w postaci gazu. Aby tego uniknąć poleca się szereg porad z internetu między innymi to moczenie, wyparzanie we wrzątku, a niektórzy nawet mrożą. U nas po prostu używamy wiatraczka, który rozpyla alliinaze (wspomniany enzym) w przeciwną stronę. I jest bez łez. No chyba, że ktoś wejdzie w strefę odlotu…gazu. 😉

Śledzie najlepiej nam smakują z kromką smacznego i ciepłego chleba.

Polecam przepis na domowy chleb który pieczemy średnio co 2/3 dni.

A Ty jaki masz swój własny autorski sposób na krojenie cebuli? Podziel się proszę w komentarzu 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.