Cześć wszystkim! Dziś będzie ekspresowy przepis na zdrowy chleb bez laktozy.
Bardzo dobrze wpływa na przemianę materii, nawet u osób z problemami metabolicznymi.
W dodatku jest smaczny i pożywny.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 30 min + ok. 20 min
UWAGA: na samym dole są przydatne SKRÓTY
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki:
- 2 saszetki suchych drożdży
- 1 kg mąki krupczatki typ 500
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek pszennych otrębów
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 litr wody (letniej)
- 2 łyżki oleju do ciasta + 1 łyżeczka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- mąka (do oprószenia naczynia)
Mieszasz w misce suche składniki. Następnie dodajesz wodę i olej. Energicznymi ruchami za pomocą np. drewnianej łyżki (jest duża i wygodna) łączysz wszystkie komponenty. Nie mogą pozostać grudki z mąki.
Ciasto może się nie odklejać od łyżki ani od miski. Ważne tylko, aby nie było lejące.
Miskę z ciastem na chleb wstawiasz do nagrzanego wcześniej piekarnika na 50⁰C. Ustawiasz czas na 30 minut.
Smarujesz w między czasie naczynie olejem i prószysz dokładnie mąką.
Po pół godzinie przekładasz ciasto z miski do naczynia.
Włączasz piekarnik na 220⁰C z termoobiegiem i czekasz, aż się nagrzeje. Ciasto stawiasz na kuchence lub przy gotującym się garnku, aby podrosło do wysokości brzegów naczynia.
Kiedy będzie odpowiednie wkładasz je do piekarnika na środkową półkę. Ustawiasz alarm na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszasz temperaturę do 170⁰C i wyłączasz funkcje termoobiegu (górna i dolna grzałka bez cyrkulacji powietrza).
Chleb potrzebuje jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu wyciągnij go z piekarnika. Niech chwile przestygnie, po czym wyjmij go ostrożnie i pozostaw do wystudzenia na metalowych rusztach.
Zanim go schowasz, czy to do chlebaka czy to woreczka, poczekaj aż zupełnie się wychłodzi.
Jeśli lubisz, możesz dać więcej otrębów, siemienia lnianego, czy słonecznika. Raczej wyjdzie Ci to na dobre, bo mają zdrowotne działanie. Jednak zrób najpierw pierwszy swój chleb, a potem modyfikuj przepis.
WAŻNE SKRÓTY:
- mieszasz suche składniki w misce
- dodajesz mokre
- 30 min w misce w piekarniku
- czekasz aż wyrośnie do brzegów naczynia
- 15 min 220⁰C z termoobiegiem
- 30 min 170⁰C bez termoobiegu
- wyjmujesz z pieca a po chwili z naczynia
Można jeść zdrowo i smacznie. Mało tego to naprawdę nie wymaga ekwilibrystyki. A chleb to nasza codzienność.
Świetny przepis! Zdecydowanie mi się przyda, gdyż ostatnio odkryłam, że niezbyt dobrze reaguję na laktozę właśnie.
Prezentuje się pysznie ja robię chlebek życia wg. Agnieszki Maciąg i jest fenomenalny 🙂