CHLEB NA ZDROWIE I METABOLIZM

CHLEB NA ZDROWIE I METABOLIZM

Cześć wszystkim! Dziś będzie przepis na chleb. Bardzo dobry dla tych co mają problemy z metabolizmem a jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo i smacznie na co dzień.

Tutaj znajdziesz 9 powodów dla których warto piec chleb w domu (link)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas wyrastania: 30 min + 20 min

Czas pieczenia: 45 minut


Składniki:

  • drożdże suche 1 opakowanie
  • 3 szklanki mąki krupczatki typ 500
  • cukier – 1 łyżeczka (płaska)
  • sól – 1 łyżeczka (czubata)
  • otręby pszenne – 3 łyżki
  • siemię lniane – 1 łyżka
  • słonecznik – 1 łyżka
  • 250 ml wody (najlepiej ciepłej, nawet gorącej można)
  • 250 ml mleka (zimne lub temperatura pokojowa)
  • trochę oleju (do wysmarowania blachy + 1 łyżka do ciasta) mąka (do oprószenia blachy)

otreby-1
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.

Następnie dodaj wodę, mleko (wymieszane razem) i olej.

Energicznymi ruchami za pomocą łyżki łącz wszystkie komponenty.

Nie mogą pojawić się grudki z mąki.

Ciasto może się nie odklejać od łyżki ani od miski.

Ważne, żeby nie było lejące (jest dość rzadkie).

Miskę z wymieszanymi składnikami wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 50⁰C.

Ustaw stoper na 30 minut.

Wysmaruj w między czasie keksówkę olejem (pędzelkiem) i oprósz łyżką mąki.

Po pół godzinie wyciągnij ciasto z miski i przełóż do formy.

Włącz piekarnik na 220⁰C z termoobiegiem i czekaj, aż się nagrzeje. Keksówkę z ciastem postaw na kuchence lub przy gotującym się garnku,  aby podrosło do wysokości blachy.

rosnie

Kiedy ciasto wyrośnie włóż je do piekarnika na środkową półkę. Ustaw alarm na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170⁰C i wyłącz funkcje termoobiegu (górna i dolna grzałka tylko).

Chleb potrzebuje jeszcze 30 minut.

Po upieczeniu wyciągnij go z piekarnika. Kiedy blacha chwile przestygnie, wyjmij go ostrożnie do wystudzenia na deskę drewnianą lub jakieś ruszta. Zanim go schowasz, czy to do chlebaka czy to woreczka, poczekaj aż zupełnie się wychłodzi.

UWAGA! Jeśli chcesz zrobić w większej formie, weź podwójną ilość składników. Możesz użyć naczynia żaroodpornego do pieczenia. Doskonale się sprawdza.

Jeśli lubisz możesz dać więcej otrębów, siemienia lnianego, czy słonecznika. Raczej wyjdzie Ci to na dobre, bo mają zdrowotne działanie. Jednak zrób najpierw pierwszy swój chleb, a potem  modyfikuj przepis.

caly

WAŻNE SKRÓTY:

  • mieszanie suchych składników w misce
  • dodanie mokrych
  • 30 min w misce w piekarniku
  • czekanie, aż ciasto wyrośnie do brzegów naczynia
  • 15 min 220⁰C z termoobiegiem
  • 30 min 170⁰C bez termoobiegu
  • wyjęcie z pieca a po chwili z naczynia

Odkąd zaczęliśmy regularnie piec w domu chleb moje problemy z metabolizmem przestały mieć miejsce.

Kromeczka domowego chleba doskonale się sprawdza do sałatek wszelkich np. królowa jarzynowa u nas na słodko 😉

Kto już robił chlebek? Prosimy o komentarze

Share Button
5 Comments
  1. Tak dla wyjaśnienia – nie jest to nasz przepis. Ciasto jest modyfikacją przepisu na „chleb Mietka” pochodzącego ze strony nagrzyby.pl

  2. Dziękuję – od dawna marzyłem aby upiec chleb. Co coś fantastycznego! Myślę, że się uda. Dziękuję za prosty przepis.
    Pięknie pozdrawiam

    1. Bardzo się cieszymy, że Ksiądz zamierza skorzystać z niego 😉 Proszę dać znać, jak wyjdzie chlebek 😉 Pozdrawiamy 😉

  3. Hej, jakies rady dla osób z piekarnikiem bez termoobiegu? Pozdrawiam ☺

    1. Cześć. Chleb się upiecze w tym samym czasie. Więc spokojnie można robić. Można ewentualnie mu dać 5 minut dłużej, aby skórka się nieco przypiekła. Daj znać jak zrobisz 😉 Ściskam pa

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.