Biszkopt, który zawsze się udaje

Biszkopt, który zawsze się udaje

Cześć! Dziś umieszczam mój sprawdzony przepis na biszkopt. Taki, który zawsze się udaje. Gotowe ciasto może służyć na przekąskę, zamiast kupowanych biszkopcików dla dzieci. Może być również na tak zwany spód ciasta, a na nim różności

Czas przygotowywania: 10-15 minut

Czas pieczenia biszkoptu: 20 minut

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • kasza manna/lub bułka tarta do posypania blachy
  • dodatkowo odrobinę soli lub/i ocet

Na początek oddziel żółtka od białek. Białka od razu przełóż do miski w której zamierzasz ubijać biszkopt. Poprósz odrobiną soli.


Aby piana była “mocniejsza” i szybciej się zrobiła, dodaj jedną płaską łyżeczkę octu.

Ocet używam również wtedy, gdy jakaś cześć żółtka wpadnie do białek. Wszystko się wtedy ładnie ubija i ciasto jest uratowane 😉

Za pomocą miksera dobrze ubij białka. Jeśli widzisz, że są wystarczająco sztywne dodawaj stopniowo cukry. Znowu dokładnie i na spokojnie miksuj.

 

Kiedy masa będzie gładka i bez widocznego cukru – wlewaj po jednym żółtku. Potem dodaj proszek do pieczenia, następnie mąkę oraz wodę. Najpierw miksuj powoli a potem chwilę na pełnym obrotach, aby składniki się dobrze wymieszały.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą blachę (dużą) wlej ciasto. Wstaw je na środkową półkę do nagrzanego na 190 stopni piekarnika. Włącz termoobieg. Ustaw czas na 20 minut. Po jego upływie zajrzyj (przez szybkę), czy już odchodzą boki. Jeśli tak jest – wyłącz piekarnik.

Po 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika.
Wcześniej niż po pół godziny nie ma sensu, bo może opaść.

Na biszkopt możesz dać krem albo skorzystać z mojej propozycji, jaką prezentuję poniżej.

Przygotowałam tak zwany sernik na zimno (wg przepisu na opakowaniu), na to dałam owoce i galaretkę. I jest pysznie… 😉

Ewentualnie polecam skorzystać z masy kajmakowej i wtedy wychodzi takie pyszne a zarazem proste ciacho.

biszkopt

Smacznego 😉

Proszę się pochwalić w komentarzu jak wyszedł biszkopt 😉 Śmiało

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.