Pieczenie domowego chleba znacznie poprawia komfort życia nie tylko w kuchni ale też w … toalecie 😉
Oto 9 powodów dla których warto piec chleb:
1. Oszczędzasz czas.
Nie tracisz energii na dojście, czy dojazd do piekarni.
Nie stoisz w kolejce.
Nie myślisz, że Ci braknie pieczywa.
Nie gorączkujesz się szczególnie w sobotę.
Nie musisz wstawać bladym świtem, aby zaopatrzyć swoją rodzinę w pyszne pieczywo.
2. Oszczędzasz pieniądze.
Wydajesz między 1,00zł a 10zł na drożdże i około 3,0zł na mąkę. Do tego dołączasz kilka wartościowych dodatków, które nie są zbyt kosztowne.
3. Ubogacasz swoją dietę.
Samodzielnie regulujesz dobór składników, które mają dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie (np. słonecznik, który wpływa korzystnie na metabolizm), albo których akurat potrzebujesz.
4. Unikasz chemii spożywczej.
Nie ma się co oszukiwać konserwanty są wszędzie i w pieczywie także.
Co ciekawe, obecne regulacje prawne, pozwalają producentom chleba i bułek nie pisać o wszystkich konserwantach użytych w procesie ich produkcji. Tak więc nie wszystko wiemy, ale możemy się tylko domyślać, jak jest.
Dla zainteresowanych polecam krótki filmik Pani Katarzyny Bosackiej na temat tego, jakie rzeczy producenci dodają do pieczywa https://www.youtube.com/watch?v=AYYaAQkpR0s. Włos się na głowie jeży i ręce opadają.
5. Wiesz, co jesz.
Składniki na pieczywo kupujesz od sprawdzonych dostawców lub znanych Ci sklepów i masz pewność, co trafia do Twojego organizmu.
6. Budujesz unikalną atmosferę w domu
Pachnący, świeżo upieczony w domu chleb, tworzy cudowny domowy klimat.
Prawdopodobnie nie ma nic pyszniejszego i pobudzającego kubki smakowe, niż kromka z samoistnie roztopionym masełkiem lub smalcem. Nie zaprzeczysz ;).
7. Pobudzasz wyobraźnie w kuchni
Twoja kuchnia jest miejscem eksperymentów, bo dodajesz do pieczywa różne proporcje i kombinacje składników.
Twoje dzieci mogą “zamawiać” u Ciebie “spersonalizowane” pieczywo i razem z Tobą je robić 😉
8. Tworzysz jeden z ważniejszych rytuałów
Wyczekujesz na ten moment, kiedy znów poczujesz zapach pieczonego chleba, który rozchodzi się na cały dom.
Uwierz mi to cudowne uczucie, kiedy Twoje Dziecko samo przejmuje w kuchni pałeczkę i błyskawicznie pojmuje, co i kiedy należy przygotować do chleba.
9. Dbasz o planetę
Teraz możesz się poczuć jak Bohater, bowiem dbasz o Matkę Ziemię! Ograniczasz zużycie plastiku i wszelkich opakowań. Nie zaśmiecasz globu!
A na koniec powiem Ci, że nie potrzebujesz robotów planetarnych, czy specjalistycznych mikserów, aby zrobić przepyszny domowy chlebek.
Wszędzie na około słychać o cudownych mikserach i robotach do wypieku super pieczywa. Ty tak naprawdę ich nie potrzebujesz!
Wystarczy miska, łyżka i sprytna ręka, która wymiesza wszystkie składniki w 5 minut. Tyle czasu potrzebujesz na przygotowanie ciasta na chleb domowej roboty.
Przepis na prawdopodobnie najlepszy i najbardziej pożywny CHLEB NA ZDROWIE I METABOLIZM. Robimy go od dobrych paru lat, średnio co 2/3 dni.
Chleb bez laktozy inna wersja prostego domowego pieczywa
Daj znać w komentarzu, czy przekonałam Cię do naszego sposobu na zawsze świeży i pyszny domowy chleb… 😉
A może podzielisz się przepisem, który gdzieś Ci wpadł w oko?
Może Ci się również spodobać:
- 8 nieoczywistych książek o produktywności – poznaj je teraz
- 6 filmów na YT dla Ciebie
- Jak przygotować dziecko do I-szej Komunii Świętej?
- Wegańskie święta – recenzja e-booka
- Szybka zielona sałatka
Polecam upiec chlebek na zakwasie – zdrowszy od tego na drożdżach ;o) (ja daję do chlebka oprócz mąki pełnoziarnistej ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię lniane – REWELACJA.
Robiłam też chlebek z kaszy gryczanej niepalonej – też z ziarenkami – POLECAM
Marysia, czy możesz na m polecić sprawdzony przepis na zakwas?
Od czasu do czasu robimy własne pieczywo ale zdarza się to pewnie zdecydowanie za rzadko.
Bardzo polecam wpaść w ten zdrowy nawyk 😉