Dziś przepis na Murzynka z masłem. Jest pożywny i szybko się go robi. Sprawdzi się na imprezę, jak i na piknik z dziećmi.
Wielokrotnie przez nas praktykowany, zwłaszcza na wycieczki z dziećmi. Pożywny i kaloryczny, idealny na przekąskę.
Czas wykonania: 20 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Czas tężenia: 10 minut
Składniki :
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- masło 400 dag (2 kostki)
- 6 łyżek kakao
- 8 jaj
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 1 łyżki oleju do wysmarowania blachy
- odrobina kaszy manny do posypania blaszki
Na początku wysmaruj tłuszczem blachę i posyp kaszą manną.
Kolejno mleko, cukier i masło umieść w garnku.
Dobrze, aby był wysoki i szeroki, bo potem go wykorzystasz na miksowanie wszystkich składników.
Włącz grzanie, a kiedy składniki się rozpuszczą, trzymaj jeszcze garnek na małym ogniu. Kiedy zacznie robić się pianka, włącz stoper na 4 minuty. Przez ten czas delikatnie mieszaj zawartość naczynia, aby mogła odparować woda.
Następnie dodaj kakao. Użyj trzepaczki, aby się nie zbryliło.
Dokładnie mieszaj i znowu przez około 4 minuty trzymaj na małym ogniu. .
Wyłącz grzanie i odlej szklankę powstałej masy. Będzie to polewa, która wystarczy na całą blachę Murzynka.
Pozostałą zawartość garnka wystudź. Może być w zlewie z zimną wodą albo na balkonie, kiedy jest chłód.
Kolejny etap to ubicie na sztywno białek z odrobiną soli.
A kiedy już masa się wystudzi, dodaj do niej żółtka i miksuj.
Po czym wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj mikserem.
Na końcu po jednej łyżce dodaj białka i na małych obrotach dokonaj ostatecznego zmieszania.
Wylej ciasto na przygotowaną blachę
Blachę z ciastem wstaw na środkową półkę do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180ºC z termoobiegiem. Przed upływem czasu pieczenia sprawdź patyczkiem status ciasta.
Po paru minutach stygnięcia wykorzystaj szklankę polewy.
Tutaj znajdziesz przepis na dużą ilość prostej polewy czekoladowej (link)
Jeśli stężała przygrzej ją przez 2 minuty na małym ogniu i polej na ciasto. Możesz posypać kokosem, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi lub kolorowymi cukierkami.
Kiedy polewa stężeje ciasto nadaje się do krojenia i jedzenia. Zatem smacznego.
Jeśli potrzebujesz inne sprawdzone ciasto na imprezę polecam Szybkie ciasto kajmakowe z masłem.
A ta prosta sałatka z czterech składników będzie idealnym uzupełnieniem imprezowego menu.
Z pewnością Twoi Goście będą zachwyceni.
Co Ty na to? Napisz proszę w komentarzu.
Może Ci się także spodobać:
- Prezenty, które warto dać.
- „Wegańskie obiady. Jesień – zima.” Recenzja e-booka
- „Umówieni” we dwoje?
- Temdrop – N(M)ocny Asystent
- 8 nieoczywistych książek o produktywności – poznaj je teraz