Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

Dziś przepis na Murzynka z masłem. Jest pożywny i szybko się go robi. Sprawdzi się na imprezę, jak i na piknik z dziećmi.

Wielokrotnie przez nas praktykowany, zwłaszcza na wycieczki z dziećmi. Pożywny i kaloryczny, idealny na przekąskę.

Czas wykonania: 20 minut

Czas pieczenia: 40-45 minut

Czas tężenia: 10 minut

Składniki :

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • masło 400 dag (2 kostki)
  • 6 łyżek kakao
  • 8 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1 łyżki oleju do wysmarowania blachy
  • odrobina kaszy manny do posypania blaszki

Na początku wysmaruj tłuszczem blachę i posyp kaszą manną.

Kolejno mleko, cukier i masło umieść w garnku.

Dobrze, aby był wysoki i szeroki, bo potem go wykorzystasz na miksowanie wszystkich składników.

Włącz grzanie, a kiedy składniki się rozpuszczą, trzymaj jeszcze garnek na małym ogniu. Kiedy zacznie robić się pianka, włącz stoper na 4 minuty. Przez ten czas delikatnie mieszaj zawartość naczynia, aby mogła odparować woda.

Następnie dodaj kakao. Użyj trzepaczki, aby się nie zbryliło.

Dokładnie mieszaj i znowu przez około 4 minuty trzymaj na małym ogniu. .

Wyłącz grzanie i odlej szklankę powstałej masy. Będzie to polewa, która wystarczy na całą blachę Murzynka.

Pozostałą zawartość garnka wystudź. Może być w zlewie z zimną wodą albo na balkonie, kiedy jest chłód.

Kolejny etap to ubicie na sztywno białek z odrobiną soli.

A kiedy już masa się wystudzi, dodaj do niej żółtka i miksuj.

Po czym wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj mikserem.

Na końcu po jednej łyżce dodaj białka i na małych obrotach dokonaj ostatecznego zmieszania.

Wylej ciasto na przygotowaną blachę

Blachę z ciastem wstaw na środkową półkę do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180ºC z termoobiegiem. Przed upływem czasu pieczenia  sprawdź patyczkiem status ciasta.

Po paru minutach stygnięcia wykorzystaj szklankę polewy.

Jeśli stężała przygrzej ją przez 2 minuty na małym ogniu i polej na ciasto. Możesz posypać kokosem, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi lub kolorowymi cukierkami.

Kiedy polewa stężeje ciasto nadaje się do krojenia i jedzenia. Zatem smacznego.

A jeśli potrzebujesz innego rodzaju ciasta np. na imprezę polecam Ci Szybkie ciasto kajmakowe z masłem. Z pewnością Twoi Goście będą zachwyceni.

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.