Dziś pokażę mój niezawodny przepis na ciemną polewę z kakao.
Nadaje się do ciast i ciasteczek, a nawet do lodów. Prosto się ją robi. Szybko tężeje. Jest idealnym wykończeniem wypieków.
Można ją posypać i przyozdobić wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami czy orzechami.
Czas wykonania: 15 minut
Czas tężenia: do 10 minut
Składniki :
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- masło 120 dag
- 2 łyżki kakao do ciast
Na początku mleko, cukier i masło podgrzewasz w garnku. Kiedy składniki dobrze się rozpuszczą odmierzasz 4 minuty. Mierzenie czasu rozpocznij od pojawienia się pianki. Co chwile mieszasz powstały płyn.
Po upływie tego czasu dodajesz kakao i delikatnie ale niezbyt wolno mieszasz.
Użyj trzepaczki, aby kakao się nie zbryliło.
Całość powinna być jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu.
Polewę kakaową możesz przechować w lodówce.
Przed polaniem ciasta, czy ciasteczek należy ją tylko chwilę podgrzać. Nie ma konieczności doprowadzania jej do wrzenia.
Ja uwielbiam wszystko co czekoladowe i kakaowe, dlatego Moje Brownie polewam bardzo dokładnie moją pyszną polewą. Potem wstawiam do lodówki na ekspresowe tężenie.
Do czego najczęściej używasz lub chcesz używać polewy kakaowej?
Napisz w komentarzu 😉