Prosta polewa kakaowa

Prosta polewa kakaowa

Dziś pokażę mój niezawodny przepis na ciemną polewę z kakao.

Nadaje się do ciast i ciasteczek, a nawet do lodów. Prosto się ją robi. Szybko tężeje. Jest idealnym wykończeniem wypieków.

Można ją posypać i przyozdobić wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami czy orzechami.

Czas wykonania: 15 minut

Czas tężenia: do 10 minut

Składniki :

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • masło 120 dag
  • 2 łyżki kakao do ciast

Na początku mleko, cukier i masło podgrzewasz w garnku. Kiedy składniki dobrze się rozpuszczą odmierzasz 4 minuty. Mierzenie czasu rozpocznij od pojawienia się pianki. Co chwile mieszasz powstały płyn.

Po upływie tego czasu dodajesz kakao i delikatnie ale niezbyt wolno mieszasz.

Użyj trzepaczki, aby kakao się nie zbryliło.

Całość powinna być jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu.

Polewę kakaową możesz przechować w lodówce.

Przed polaniem ciasta, czy ciasteczek należy ją tylko chwilę podgrzać. Nie ma konieczności doprowadzania jej do wrzenia.

Ja uwielbiam wszystko co czekoladowe i kakaowe, dlatego Moje Brownie polewam bardzo dokładnie moją pyszną polewą. Potem wstawiam do lodówki na ekspresowe tężenie.

Do czego najczęściej używasz lub chcesz używać polewy kakaowej?

Napisz w komentarzu 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.