Chleb bez laktozy

Chleb bez laktozy

Cześć wszystkim! Dziś będzie ekspresowy przepis na zdrowy chleb bez laktozy.

Bardzo dobrze wpływa na przemianę materii, nawet u osób z problemami metabolicznymi.

W dodatku jest smaczny i pożywny.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas wyrastania: 30 min + ok. 20 min

UWAGA: na samym dole są przydatne SKRÓTY

Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • 2 saszetki suchych drożdży
  • 1 kg mąki krupczatki typ 500
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek pszennych otrębów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 litr wody (letniej)
  • 2 łyżki oleju do ciasta + 1 łyżeczka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • mąka (do oprószenia naczynia)
Naszym zdaniem najlepsza marka drożdży do domowego chleba (nie jest to post sponsorowany 😉

Mieszasz w misce suche składniki. Następnie dodajesz wodę i olej. Energicznymi ruchami za pomocą np. drewnianej łyżki (jest duża i wygodna) łączysz wszystkie komponenty. Nie mogą pozostać grudki z mąki.

Ciasto może się nie odklejać od łyżki ani od miski. Ważne tylko, aby nie było lejące.

Miskę z ciastem na chleb wstawiasz do nagrzanego wcześniej piekarnika na 50⁰C. Ustawiasz czas na 30 minut.

Smarujesz w między czasie naczynie olejem i prószysz dokładnie mąką.

Naczynie żaroodporne doskonale sprawdza się do pieczenia chleba.

Po pół godzinie przekładasz ciasto z miski do naczynia.

Jeszcze musi podrosnąć 😉

Włączasz piekarnik na 220⁰C z termoobiegiem i czekasz, aż się nagrzeje. Ciasto stawiasz na kuchence lub przy gotującym się garnku, aby podrosło do wysokości brzegów naczynia.

Wyrosło do brzegów 😉

Kiedy będzie odpowiednie wkładasz je do piekarnika na środkową półkę. Ustawiasz alarm na 15 minut.

Po tym czasie zmniejszasz temperaturę do 170⁰C i wyłączasz funkcje termoobiegu (górna i dolna grzałka bez cyrkulacji powietrza).

Chleb potrzebuje jeszcze 30 minut.


Po upieczeniu wyciągnij go z piekarnika. Niech chwile przestygnie, po czym wyjmij go ostrożnie i pozostaw do wystudzenia na metalowych rusztach.

Zanim go schowasz, czy to do chlebaka czy to woreczka, poczekaj aż zupełnie się wychłodzi.

Jeśli lubisz, możesz dać więcej otrębów, siemienia lnianego, czy słonecznika. Raczej wyjdzie Ci to na dobre, bo mają zdrowotne działanie. Jednak zrób najpierw pierwszy swój chleb, a potem  modyfikuj przepis.

WAŻNE SKRÓTY:

  • mieszasz suche składniki w misce
  • dodajesz mokre
  • 30 min w misce w piekarniku
  • czekasz aż wyrośnie do brzegów naczynia
  • 15 min 220⁰C z termoobiegiem
  • 30 min 170⁰C bez termoobiegu
  • wyjmujesz z pieca a po chwili z naczynia

Można jeść zdrowo i smacznie. Mało tego to naprawdę nie wymaga ekwilibrystyki. A chleb to nasza codzienność.

Polecam Ci inny przepis na Chleb na zdrowie i metabolizm, może dla Twoich bliskich, którzy tolerują laktozę 😉

Może zmienisz swoje nawyki żywieniowe i spróbujesz piec własny domowy chleb?

Tutaj 9 powodów dla których warto piec chleb w domu (link);-)

Daj znać w komentarzu co Ty na to?

Share Button
2 Comments
  1. Świetny przepis! Zdecydowanie mi się przyda, gdyż ostatnio odkryłam, że niezbyt dobrze reaguję na laktozę właśnie.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.