Rosół z bukietem warzyw

Rosół z bukietem warzyw

Witam . Pewnie będzie nie małe zdziwienie, kiedy przeczytasz jak robimy rosół.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2-4 godziny
Ilość porcji: do 5000 ml zupy

Składniki na zupę

  • mięso najlepiej mieszane, im więcej rodzajów tym lepiej (szynka, łopatka, kości ze schabu, schab, wołowina, drób) sumarycznie to będzie około 1 kilograma
  • marchew 3 duże
  • pietruszka biała
  • pietruszka zielona – pęczek
  • gałązka koperku
  • lubczyk, jeśli jest sezon
  • por ok 7 cm ze środka (wtedy nie jest ostry ale daje posmak) i ewentualnie 1 listek ciemniejszego zielonego
  • kapusta włoska ok. 3 liście
  • kalarepka (mała lub połówka dużej)
  • cebula mała
  • sól i pieprz, według potrzeby i smaku,
  • niestety zdarza nam się dodawać łyżkę warzywka, ale planujemy to wykluczyć całkowicie. (EDIT – wszelkiej maści ulepszacze smaków zastępujemy większą ilością lubczyku i warzyw)

Obierasz i kroisz odpowiednio warzywa. Lepiej pokroić przez środek na cztery razy marchew i pietruszkę dla właściwego posmak. Wszystko wrzucasz do dużego garnka i dodajesz już wtedy przyprawy.
Następnie dokładasz zieloną pietruszkę. Zwiąż ją najlepiej nicią, ponieważ nie rozwala się po całym garnku i  łatwo ją potem wyciągniesz.
Opalasz w między czasie cebulę.

Mój sposób na to jest taki: obraną cebulę umieszczam na stalowej kratce na kuchence gazowej i podpalam ogień. Czekam, aż uzyska kolor czarny. Delikatnie zwęglona daję wyśmienity smak i klarowność dla rosołu.

W tym czasie stawiasz mięso w mniejszym garnku i je gotujesz. Wyłączasz od razu grzanie, kiedy zacznie bulgotać. Odlewasz całą wodę w jakiej się gotowało. Płuczesz je całe dokładnie. Oczyszczasz z wszelkich „paprochów”.

Tak przygotowane  wrzucasz do garnka z pokrojonymi wcześniej warzywami.

Gotujesz na małym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie sprawdzasz, jaki jest status potrawy. Jeśli trzeba dolej wody i gotuj jeszcze przynajmniej 0,5 godziny.

Im dłużej i wolniej się gotuje tym lepiej.

U nas sprawdza się 3-4 godziny.

Doprawiasz pod koniec, jeśli trzeba.
W zależności od tego kiedy gotujemy. Często robimy rosół w sobotę wieczorem. Wtedy do późnego wieczora „sam” się gotuje.

Możesz na talerz dodać świeżą pietruszkę lub/i koper.

Do popołudniowej kawki polecam Murzynka na dużą blachę (KLIKNIJ TU)

Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami


Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać:

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.