Cześć. Dziś przepis na zupę bez mięsną. Idealna na piątkowy dzień. Zaleta jest szybki czas przygotowania i to, że zupa gotuje się bez nadzoru.
Kilka razy zamieszaj podczas gotowania i to tyle 😉
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: do 5000 ml zupy
Składniki na zupę brokułową
- 6-8 średnich ziemniaków
- średni brokuł
- 2 duże lub 3 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 5 litrów wody
- pęczek kopru
- płaska łyżka soli, pieprz do smaku
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przepłucz je w wodzie, po czym umieść w garnku i zalej wodą do poziomu ziemniaków. Wówczas nie ściemnieją.
W tym samym garnku utrzyj marchew i pietruszkę za pomocą podręcznego tarełka. Chyba, że przemawiają do Ciebie w zupie krojone warzywa – pokrój je na desce.
Umieść wszystkie warzywa w garnku i dodaj oliwy.
Jeśli chodzi o brokuł nie odcinam łodyżki (chyba, że jest bardzo gruba i brzydka), tylko wrzucam go w całości.
Włącz grzanie i rozpocznij gotowanie wszystkich komponentów.
Zupę trzymaj na ogniu około godziny, aż brokuły zmiękną. Dolewaj wody w trakcie gotowania do obszaru oczekiwanej objętości.
Pod koniec gotowania zgnieć delikatnie brokuł, aby rozdrobnił się w odpowiednie kawałki. Możesz użyć do tego chochli. Uważaj, aby nie powstała miazga tylko odpowiednie kawałki. Części powinny być nie za duże ale też takie, aby je było widać. Najlepiej według objętości łyżki.
Zupę brokułową można zabielić śmietaną kwaśną lub śmietanką słodką z odrobiną mąki pszennej.
U nas jednak dominuje po prostu mleko. Około dwie łyżki dodaje na talerz przed samym jedzeniem.
Przy okazji polecam do drugiego dania ekspresową sałatkę obiadową pasującą niemal do każdej opcji na drugie danie.
Życzymy smacznego.