Śledzie z majerankiem

Śledzie z majerankiem

Dziś śledziki z nutą majeranku. Idealne dla smakoszy. Nadają się na każdą imprezę.

Czas przygotowania: 30minut

Czas „dojrzewania”: 3 dni

Składniki :

  • Śledzie solone a’la matias 0,5kg
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g majeranku
  • 2 łyżki pieprzu
  • olej 100-150ml

Składniki na zalewę:

  • 100ml Octu Kieleckiego
  • 400ml letniej wody
  • 6 łyżek cukru

Zanim zaczniesz przygotowywać przekąskę namocz wcześniej filety. Powinny stracić cześć soli już po 2-óch godzinach.

Polecam jednak 6-ścio godzinne moczenie.

Tymczasem w tym przepisie znajdziesz nasz idealny sposób na krojenie cebuli bez łez.

Przygotuj głębszy pojemnik.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. Po czym odstaw ją do miseczki pod przykryciem.

Jeszcze drobniej posiekaj czosnek ale nie wyciskaj.

Następnie wymieszaj cebule czosnek i majeranek. Dokładna ilość majeranku zależy od preferencji smakowych. Na pierwszy raz daj jedną płaską łyżkę.

Śledzie przełóż na deskę i potnij je na kawałki o szerokości ok 1 cm.

Ułóż je na samym spodzie naczynia, po czym posyp dokładnie pieprzem. Ułóż na nich cebule, czosnek i dodatki.

Po czym wszystkie komponenty zalej zalewą octową.

Po 24 godzinach odlej całość zalewy. Najlepiej na sitku, aby wszystko się odsączyło. Ma zostać tylko majeranek, który się przylepił do śledzi.

Następnie przełóż śledzie do pojemnika i zalej olejem roślinnym, tak aby wszystkie były przykryte. Po 24 godzinach można je zajadać. Im więcej godzin będą w zalewie, tym smak będzie delikatniejszy.

Smacznego 😉

Jeśli lubisz, tak jak my, śledzie pod każdą postacią, polecamy z serca najlepsze Śledzie z Octem Kieleckim.

Podziel się proszę w komentarzu do czego preferujesz takie przekąski ? 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.