Dziś śledziki z nutą majeranku. Idealne dla smakoszy. Nadają się na każdą imprezę.
Czas przygotowania: 30minut
Czas „dojrzewania”: 3 dni
Składniki :
- Śledzie solone a’la matias 0,5kg
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 g majeranku
- 2 łyżki pieprzu
- olej 100-150ml
Składniki na zalewę:
- 100ml Octu Kieleckiego
- 400ml letniej wody
- 6 łyżek cukru
Zanim zaczniesz przygotowywać przekąskę namocz wcześniej filety. Powinny stracić cześć soli już po 2-óch godzinach.
Polecam jednak 6-ścio godzinne moczenie.
Tymczasem w tym przepisie znajdziesz nasz idealny sposób na krojenie cebuli bez łez.
Przygotuj głębszy pojemnik.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. Po czym odstaw ją do miseczki pod przykryciem.
Jeszcze drobniej posiekaj czosnek ale nie wyciskaj.
Następnie wymieszaj cebule czosnek i majeranek. Dokładna ilość majeranku zależy od preferencji smakowych. Na pierwszy raz daj jedną płaską łyżkę.
Śledzie przełóż na deskę i potnij je na kawałki o szerokości ok 1 cm.
Ułóż je na samym spodzie naczynia, po czym posyp dokładnie pieprzem. Ułóż na nich cebule, czosnek i dodatki.
Po czym wszystkie komponenty zalej zalewą octową.
Po 24 godzinach odlej całość zalewy. Najlepiej na sitku, aby wszystko się odsączyło. Ma zostać tylko majeranek, który się przylepił do śledzi.
Następnie przełóż śledzie do pojemnika i zalej olejem roślinnym, tak aby wszystkie były przykryte. Po 24 godzinach można je zajadać. Im więcej godzin będą w zalewie, tym smak będzie delikatniejszy.
Smacznego 😉