Sałatka z papryką i jajkami

Sałatka z papryką i jajkami

Ta sałatka to moje najnowsze odkrycie ale już kilkakrotnie ją robiłam. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Także i tym przepisem chętnie się podzielę. Pasuje w sumie na każdą imprezę 😉 Dobrze się prezentuje na stole i jest pożywna.

Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania jajek: 15 minut

Składniki:

  • 2 czerwone papryki lub czerwona i żółta
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 6 jajek
  • około 30cm pora
  • 5-7 łyżek Majonezu Kieleckiego

W pierwszej kolejności umyj dokładnie najlepiej we wrzątku paprykę i por.

Ugotuj jajka w garnku z odrobiną soli – to dla lepszego ich obierania. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Po piętnastu minutach zalej je na moment zimną wodą.

Po wystudzeniu obierz jajka ze skorupek. Następnie za pomocą siteczka do krojenia warzyw pokrój jajka w drobną kosteczkę. Jeśli nie pamiętasz mojego sposobu krojenia zerknij tutaj Sałatka jarzynowa

Paprykę kroisz w drobniutką kosteczkę, chyba że lubisz grube kawałki 😉 Por również drobno i dokładnie siekasz ostrym nożem. Przypilnuj, aby nie pojawiły się wąsy z pora.

Odcedź i przelej zimną wodą na siteczku czerwoną fasolkę.

Wszystkie składniki wrzucasz do miski, po czym łączysz je z Majonezem Kieleckim i dodajesz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Sprawdź smak sałatki. Może będziesz mieć potrzebę dodania np. soli. Dodaj przyprawy według uznania. U nas ta sałatka sprawdza się bez żadnych przypraw 😉

Nawet taka sałatka – na słodko, nie może u nas istnieć bez „naszego” Majonezu Kieleckiego. Do dziś jego receptura stanowi Polską Normę majonezu więc wiemy, że sięgamy po tradycje i zdrowie 😉

Sycąca przekąska, nawet na wycieczkę (pod warunkiem braku upałów)

Wiedzieliście jaką niesamowitą historię ma za sobą majonez Kielecki? Zerknijcie na: https://www.wspspolem.com.pl/firma-z-tradycjami/nasza-historia/. Sam Stefan Żeromski miał wkład w nazwę firmy, która go wymyśliła i produkuje.

A poniżej moje ulubione „danie” z Kieleckim 😉 😉 😉

Uwielbiam podjadać, podczas przygotowywania posiłków 😉

Podziel się w komentarzu jakie wolisz sałatki – na słodko, czy raczej na słono/ostro?

A jeśli tworzysz menu imprezowe, polecam Ci bardzo wyjątkowe ciasto Ciemny biszkopt z jabłkami i bakaliami

 

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.