Cześć! Dzisiaj przepis na mój szybki „zupowy” klasyk. Robię ogórkową przeważnie co piątek.
Bardzo lubię tą zupę, ponieważ sprawdza się w tygodniu, kiedy nie mogę poświecić wystarczająco dużo czasu na przygotowanie jakiegoś ciepłego dania.
Znakomita również, jako danie postne, czy wegetariańskie.
W takiej postaci zjadają ją chętnie dzieci.
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5000 ml
Składniki na zupę ogórkową
- 6-8 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 malutki korzeń pietruszki
- 5 litrów wody
- malutki pęczek kopru
- 500 g ogórków kwaszonych
- pół łyżki soli, pieprz do smaku
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przepłucz je w wodzie, po czym umieść w garnku i zalej wodą by były przykryte. Wówczas nie ściemnieją.
Możesz w tym samym garnku utrzeć marchew i pietruszkę za pomocą podręcznego tarełka. Jeśli będzie Ci wygodniej użyj osobnej miseczki. Tak, czy siak zetrzyj warzywa na najmniejszych oczkach. W przypadku tej zupy grają bowiem drugoplanową rolę.
Dodaj drobno pokrojony koperek i odpowiednią ilość wody.
Włącz grzanie i rozpocznij gotowanie zupy. Od momentu zagotowania, trzymaj ją na ogniu przez około 20 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć, aby ziemniaki były odpowiednio miękkie.
W tym czasie przygotuj ogórki. Utrzyj je w szerokim naczyniu, aby zachować odciekającą wodę. Znowu użyj małych oczek na tarełku. Po czym wrzuć do zupy.
Jeśli lubisz kwaśną ogórkową, wlej do zupy również wodę spod ogórków. A jeśli wolisz łagodniejszą to w rękach odciśnij powstałą wodę a same ogórki wrzuć do wrzącej zupy.
Całość trzymaj jeszcze 10 minut na ogniu.
Przed podaniem możesz ją zabielić kwaśną lub słodką śmietanką albo po prostu mlekiem.
U nas daje się około dwie łyżki mleka na talerz przed samym jedzeniem.
Przy okazji na drugie danie polecam nasze ulubione Pierogi Ruskie, chociaż mnie to bym wystarczył sam farsz . Jadłabym go łyżkami 😉
Smacznego!
Napisz proszę w komentarzu, czy lubisz łagodną zupę ogórkową czy jednak z przytupem kwaśną?