Cześć wszystkim!
Dziś proponuje ciemny biszkopt z bakaliami i jabłkami. Ciasto na każdą okazję. Można je też zabrać w drogę 😉 W miarę szybko się robi. Pyszne ale nieco kaloryczne 😉
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Składniki:
- 4 jaja
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody lub cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 5 szt dużych jabłek
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek (można pół godz moczyć w gorącej wodzie)
- cukier puder do posypania
Zanim zaczniesz robić biszkopt, obierz i pokrój jabłka w grubszą kostkę i pozostaw w miseczce zakrytej talerzem. Naszykuj także orzechy włoskie.
Zamocz rodzynki w gorącej wodzie na około pół godziny, a potem przełóż na siteczko, aby się odsączyły.
Następnie przygotowujesz ciasto, podobnie jak biszkopt . Rób go w wysokiej i dosyć szerokiej misce. Ubij białka z cukrem, potem dodaj żółtka, proszek do pieczenia (lub sodę), kakao, olej (ostrożnie miksując na najmniejszych obrotach najlepiej).
Na sam koniec wsypujesz jabłka i bakalie. Nie jest to proste wymieszać, ponieważ boli ręka. A trzeba to szybko i dokładnie wymieszać. Dlatego jeśli masz w pobliżu silną męską dłoń – skorzystaj z niej 😉 Niech Panowie wiedzą ile wysiłku kosztują pyszności, a przecież kuchnia też może integrować.
Wykładasz łyżką zaczynając od brzegów/rogów. Potem dokładnie rozprowadzasz ciasto, tam gdzie go brakuje.
Pieczesz na środkowej półce piekarnika w 190ºC z termoobiegiem.
Ciasto jest dobre kiedy po wbiciu patyczka jest on suchy.
Smacznego ;-)))) Polecamy inne baaardddzo czekoladowe ciasto Moje Brownie 😉