Bardzo lubimy buraczki według tego przepisu. Często goszczą na naszym stole, bo są proste do zrobienia i dzieci je uwielbiają.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60-90minut w zależności od buraków
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1/3 łyżeczki soli
- 2-4 łyżki cukru
- 1 łyżka stołowa octu
Sposób przygotowania:
Ugotuj buraki w całości ze skórką a następnie odstaw do wystygnięcia.
Potem obierz i utrzyj na tarce na średnich oczkach lub jeśli wolisz skorzystaj z elektrycznej maszynki.
Dodaj do buraków sól, cukier i ocet a następnie dokładnie wymieszaj.
Spróbuj jak smakują i w razie czego jeszcze dopraw.
Przełóż buraki do lodówki i pozostaw na minimum godzinę przed podaniem.
Podane na zimno buraczki będą idealnie pasować jako dodatek do pieczeni, szynki, mięsa z grila, czy też kiełbasy. Mogą stanowić niebanalny dodatek do zielonej sałatki lub do sałatki z rukolą i orzechami.
Sprawdzą się też w formie przystawki podanej na małych talerzykach, posypane koperkiem i skropione odrobiną oliwy z oliwek.
Ps. Możesz serwować buraczki na ciepło. Przygotujesz je w łatwy sposób, dodając na patelnie łyżkę oleju kokosowego (lub innego jak wolisz) i smażąc krótko przez 5 minut.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ GOTOWANE BURAKI?
Buraki gotowane są bogate w składniki odżywcze i mają wiele właściwości zdrowotnych.
Wspomagają układ krwionośny, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz betainy, która pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,
Wspierają pracę wątroby, bo zawierają flawonoidy i beta-karoten, które wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i przyczyniają się do zdrowia wątroby,
Pomagają w trawieniu, gdyż są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych.
Wspomagają układ odpornościowy, dlatego przez obecność witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo i miedź, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorobowej.
Pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, bo zawierają antyoksydanty, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się skóry.
Warto jednak pamiętać, że przygotowanie buraków w różnych formach, może wpłynąć na ich właściwości odżywcze, a dodatkowe składniki mogą wpłynąć na ich wartość odżywczą.
Zachęcam gorąco, aby zjeść również na surowo buraczka, który ma na pewno więcej do „zaoferowania” niż ugotowany;-)
U nas domu to jest naturalna przegryzka 😉
Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami
Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać: