Dziś pora na sycące kruche ciasteczka. Bardzo proste do wykonania. Mogą być na imprezę i do zabrania na piknik. Świetnie nadają się do przechowywania. Nie tracą na świeżości w zamkniętym pudełku nawet przez 2 miesiące. Przetestowane.
Czas robienia ciasta: 10 minut
Czas wykrawania ciasteczek będzie zależał od tego, czy lubisz korzystać z różnych i wielokształtnych foremek, czy raczej wybierasz minimalizm.
Dodatkowo ważne jest, czy będziesz mieć „pomoc” w kuchni w postaci kilkuletnich szkrabów 😉
Samo wykrawanie ciasteczek zajmuje od 10 do 30 minut, łącznie z ułożeniem ich na blaszkę do pieczenia.
Czas pieczenia ciasteczek: 9-15 minut
Składniki na ciasteczka:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
- 1 cały zapach cytrynowy, pomarańczowy lub arakowy
- tłuszcz do wysmarowania blaszek oraz kasza manna lub bułka tarta
Najpierw na blat/stolnice wyłóż produkty sypkie i masło. Posiekaj wszytko nożem.
Potem dołącz jajka, śmietanę i resztę składników. Następnie energicznie i dokładnie wyrób całość. Scal wszystkie komponenty i uformuj z nich dużą kulkę. Nie powinno się nic kleić do rąk.
W kolejnym kroku posyp odrobinę mąki na stolnice. Oderwij kawałek ciasta o średnicy około 10 cm i wałkuj go na grubość 4-5 milimetrów.
Wytnij z niego preferowane kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
Jeśli wolisz czysty minimalizm, potnij nożem na kwadraty i prostokąty. Robię tak najczęściej wtedy, kiedy mam mało czasu albo nie chcę się „bawić” w kuchni.
Ciasto idealnie sprawdza się do motoryki i ćwiczenia małych paluszków.
Często pozwalam moim dzieciom tworzyć własne ludki ciastowe.
Zanim włożysz pierwsze ciasteczka – nagrzej piekarnik do 170 stopni. Warto użyć termoobiegu, aby w miarę równo się upiekły.
Następnie wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną kaszy manny blachę. Przy układaniu ciasteczek warto zachować odstępy na około 1 centymetr, aby nie pokleiły się podczas pieczenia.
Po 8 minutach powinny być upieczone, jednak piekarnik piekarnikowi nie równy. Jeśli kolor nie jest odpowiedni, poczekaj chwilę i obserwuj ciasteczka.
Z moich obserwacji wynika, że maksymalnie 15 minut i są idealne 😉
Uwielbiamy takie kruche ciasteczka – zwłaszcza jak są jeszcze cieplutkie po wyjęciu z pieczenia. Rozchodzą się momentalnie…
A Ty jakie lubisz ciasteczka najbardziej? Jakie pieczesz najczęściej?
Daj znać w komentarzu.
Jeśli chcesz zaimponować swoim Gościom polecam Ci na bazie kruchego
Wykwintne ciasto Pani Walewska lub inaczej Moja Pychotka.
Póki co smacznego 😉