Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Dziś pora na sycące kruche ciasteczka. Bardzo proste do wykonania. Mogą być na imprezę i do zabrania na piknik. Świetnie nadają się do przechowywania. Nie tracą na świeżości w zamkniętym pudełku nawet przez 2 miesiące. Przetestowane.

Czas robienia ciasta: 10 minut

Czas wykrawania ciasteczek będzie zależał od tego, czy lubisz korzystać z różnych i wielokształtnych foremek, czy raczej wybierasz minimalizm.

Dodatkowo ważne jest, czy będziesz mieć „pomoc” w kuchni w postaci kilkuletnich szkrabów 😉

Samo wykrawanie ciasteczek zajmuje od 10 do 30 minut, łącznie z ułożeniem ich na blaszkę do pieczenia.

Czas pieczenia ciasteczek: 9-15 minut

Składniki na ciasteczka:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
  • 1 cały zapach cytrynowy, pomarańczowy lub arakowy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszek oraz kasza manna lub bułka tarta

Najpierw na blat/stolnice wyłóż produkty sypkie i masło. Posiekaj wszytko nożem.

Potem dołącz jajka, śmietanę i resztę składników. Następnie energicznie i dokładnie wyrób całość. Scal wszystkie komponenty i uformuj z nich dużą kulkę. Nie powinno się nic kleić do rąk.

W kolejnym kroku posyp odrobinę mąki na stolnice. Oderwij kawałek ciasta o średnicy około 10 cm i wałkuj go na grubość 4-5 milimetrów.

Wytnij z niego preferowane kształty za pomocą foremek do ciasteczek.

Jeśli wolisz czysty minimalizm, potnij nożem na kwadraty i prostokąty. Robię tak najczęściej wtedy, kiedy mam mało czasu albo nie chcę się „bawić” w kuchni.

Ciasto idealnie sprawdza się do motoryki i ćwiczenia małych paluszków.

Często pozwalam moim dzieciom tworzyć własne ludki ciastowe.

Zanim włożysz pierwsze ciasteczka – nagrzej piekarnik do 170 stopni. Warto użyć termoobiegu, aby w miarę równo się upiekły.

Następnie wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną kaszy manny blachę. Przy układaniu ciasteczek warto zachować odstępy na około 1 centymetr, aby nie pokleiły się podczas pieczenia.

Po 8 minutach powinny być upieczone, jednak piekarnik piekarnikowi nie równy. Jeśli kolor nie jest odpowiedni, poczekaj chwilę i obserwuj ciasteczka.

Z moich obserwacji wynika, że maksymalnie 15 minut i są idealne 😉

Uwielbiamy takie kruche ciasteczka – zwłaszcza jak są jeszcze cieplutkie po wyjęciu z pieczenia. Rozchodzą się momentalnie…

A Ty jakie lubisz ciasteczka najbardziej? Jakie pieczesz najczęściej?

Daj znać w komentarzu.

Jeśli chcesz zaimponować swoim Gościom polecam Ci na bazie kruchego

Wykwintne ciasto Pani Walewska lub inaczej Moja Pychotka.

Póki co smacznego 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.