Ciasto kruche a'la drożdżowe z jeżynami

Ciasto kruche a'la drożdżowe z jeżynami

Cześć wszystkim!

Dziś przepis na ciasto z sezonowych owoców. Bardzo proste do wykonania i w dodatku dobrze wygląda.

Można je serwować dla dzieci i na imprezę. Nadaje się również do zabrania na piknik.

Czas robienia ciasta: 20 minut

Czas pieczenia ciasta: 40-45 minut

Składniki na ciasto kruche a’la drożdżowe:

  • 250g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 szklanki mąki Krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki

Najpierw na blat/stolnice wyłóż produkty sypkie i margarynę.

Po czym siekaj tłuszcz nożem tak, aby wymieszał się z innymi składnikami.

Następnie dodaj jajka i śmietanę oraz resztę komponentów. Wyrabiaj dokładnie i energicznie, scalając wszystko ze sobą.

Pomoc kochanych Maluszków jest oczywiście niezbędna 😉

Ciasto powinno być mięciutkie i odlepiać się od ręki.

W razie konieczności dodaj trochę letniej wody lub podsyp mąką w zależności od konsystencji.

Potem uformuj z niego dużą kulkę i podziel ją na dwie części. Jedna z nich powinna być sporo większa.

Większą część wałkujesz, tak aby pasowała na blachę do pieczenia.

Nie smaruje tłuszczem, ani nie posypuje niczym spodu blachy, która jest ze stali nierdzewnej.

Ciasto jest na tyle tłuste, że nie ma prawa nic przywrzeć do takiej blaszki.

Składniki na środek ciasta:

  • jeżyny 1,5 litra
  • mąka
  • marmolada (różana) 400 g

Ułożone na blachę ciasto oprósz mąką. Po czym rozsmaruj dokładnie marmoladę a na niej delikatnie układaj łyżką jeżyny. Mogą być jedna obok drugiej, odradzam warstwowo.

Na koniec poprósz mąką całość owoców.

Na tak ułożone jeżyny połóż mniejszą wywałkowaną warstwę ciasta.

A sam wierzch udekoruj nimi. Kilka/kilkanaście sztuk wystarczy.

Wstaw na środkową półkę do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza.

W czasie pieczenia warto sprawdzić patyczkiem status ciasta.

Jeśli jest mokry to daj mu jeszcze parę minut i sprawdź ponownie.

Warto poczekać, aż ciasto się odrobinę wystudzi przed jedzeniem. Chociaż u nas nie zawsze się to udaje…. 😉

Smacznego!

Daj znać jak upieczesz to ciasto.

Według Ciebie do jakiego mu bliżej w smaku – do kruchego, czy do drożdżowego?

Jako alternatywę dla tego ciasta polecam Szybkie ciasto kajmakowe z masłem na bazie biszkoptu.

Share Button
2 Comments
  1. Pozdrawiam serdecznie na pewno upieke ciasto wg Twojego przepisu ,serdeczne pozdrowienia i usciski znajomi z Debiny Patrycja WOJtek i Dawidek

    1. Bardzo się cieszę. Koniecznie napisz, do jakiego bliżej mu smaku (kruche, czy drożdżowe)? Ściskam Was serdecznie!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.