Ciasto kruche z pianką i śliwkami

Ciasto kruche z pianką i śliwkami

Witajcie Kochani!

Dziś pora na ciasto kruche z pianką i śliwkami. Bardzo proste do wykonania. Może być na imprezę i do zabrania na piknik.

Czas robienia ciasta: 25 minut

Czas pieczenia ciasta: 45-50 minut

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g margaryna
  • 5 jajek (4 bez białek/ 1 z białkiem)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cały proszek do pieczenia na 1 kg mąki
  • dodatkowo 1 zapach i/lub cukier wanilinowy

Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na środek kruchego ciasta:

  • śliwki 1 kg
  • mąka do posypania

Uwaga! Jeśli chcesz, żeby ciasto miało lepsze walory smakowe zastąp margarynę masłem.

Zanim zaczniesz dokładnie umyj śliwki. Wyjmij z nich pestki i rozdziel je na pół.

Następnie zrób piankę. Zacznij od ubicia białek z odrobiną soli. Kiedy będą wystarczająco sztywne dodaj cukru. A gdy “zniknie” cukier, dodaj mąki ziemniaczanej. Miksuj przez chwilę, aby całość była jednolita i sztywna. Po czym schowaj do lodówki na czas robienia ciasta kruchego.

Najpierw na blat/stolnice wyłóż produkty sypkie i margarynę. Po czym siekaj nożem tłuszcz tak, aby wymieszał się z innymi składnikami.

Następnie dołącz jajka i śmietanę, oraz resztę składników. Po czym wyrabiaj dokładnie i w miarę energicznie. Scalaj dokładnie wszystkie komponenty ze sobą.

Możesz dodać trochę letniej wody lub podsypać mąką w zależności od konsystencji – powinno być mięciutkie i odlepiać się od ręki.

Formujesz dużą kulkę. Dzielisz ją na trzy części. Jedna z nich musi być sporo większa, druga mniejsza od pierwszej a trzecia najmniejsza, po to aby przykryć cieniutko piankę. Na zdjęciu poniżej mój zwyczajowy podział.

Najpierw największą część wałkujesz, tak aby zmieściła się na blachę do pieczenia.

Nie smaruje tłuszczem, ani nie posypuje niczym na spód blachy. Ciasto jest na tyle tłuste, że nie ma prawa nic przywrzeć do mojej nierdzewnej blaszki.

Jeśli używasz papieru możesz nasmarować go tłuszczem i posypać odrobina kaszy manny.

Kiedy odpowiednio ułożysz pierwsza warstwę ciasta kruchego na blachę poprósz je delikatnie mąką.

Ułóż na całości blachę połówki śliwek i tak samo posyp mąką.

Następnie przykryj je mniejszą wywałkowaną warstwą ciasta.

Ubitą masę białkową wyłóż na drugą warstwę ciasta i ją dokładnie rozsmaruj.

Wygładź masę, aby była w miarę równo rozprowadzona.

Na górę połóż bardzo cienkie kawałki ciasta.

Ja jeszcze dziurkuję widelcem przed włożeniem do piekarnika ciasto. Po to, aby temperatura docierała do jego każdego zakamarka. Rozchodzi się też dzięki temu fajnie sok z takich owoców.

Wstawiam na środkową półkę do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza.

Czas pieczenia z termoobiegiem wynosi 50 minut.

Jednak piekarnik piekarnikowi nie równy. Warto sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem. Jeśli jest mokry to daj mu jeszcze parę minut i sprawdź ponownie.

Na czas ewentualnego “dopiekania” warto wyłączyć termoobieg, aby góra nie była zbytnio przypieczona.

A Ty jakie wolisz ciasta? Czy będą to na bazie biszkoptu, czy raczej kruche?

Jeśli chcesz zaimponować swoim Gościom polecam Ci na bazie kruchego Wykwintne ciasto Pani Walewska lub inaczej Moja Pychotka.

Póki co smacznego 😉

Share Button
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.