Szybka zalewajka

Szybka zalewajka

Dziś przepis na najbardziej szybką i pożywną zupę. Najczęściej taką gotuję, kiedy trzeba zjeść coś kalorycznego, a jest bardzo mało czasu na przygotowanie.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: do 5000 ml zupy

Składniki na zupę:

  • 10 większych ziemniaków
  • kiełbasa (3 laski)
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 8 suszonych grzybów
  • 5 litrów wody
  • płaska łyżka soli, pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • pęczek kopru
  • żurek domowy

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przepłucz je dokładnie. Następnie włóż do garnka w którym będziesz gotować zupę i zalej wodą.

Obierz kiełbasę a następnie pokrój w cienkie kółeczka lub kosteczkę.

Kiedy masz naprawdę mega mało czasu wrzuć ją po prostu w całości do garnka.

Dodaj czosnek, grzyby i przyprawy.

Włącz grzanie i rozpocznij gotowanie części komponentów.

Trzymaj na ogniu całość przez około 45 minut. Ważne, aby zwrócić uwagę na to czy ugotowały się grzyby.

Doprowadź do wrzenia całość, po czym wlej wstrząśnięty żurek. Trzymaj jeszcze 15 minut zupę na ogniu. Dolej wody, aby otrzymać oczekiwaną objętość zupy. Przemieszaj łyżką co parę minut.

Pod koniec gotowania wrzuć do zupy drobniutko posiekany koperek. Doda aromatu i podkreśli smak.

Bardzo lubimy, dodać na talerz do zupy około dwie łyżki mleka.

Jeśli szukasz propozycji na drugie danie polecam Ci pyszne leniwe.

Oprócz tego pyszne ciasto Moje Brownie, sprawdzi się idealnie do kawki 😉

Co powiesz na moją propozycję?

Czekam na info w komentarzu 😉

Smacznego!

Share Button
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.