Leniwe

Leniwe

Dziś przepis na coś szybkiego, zdrowego i sycącego na obiad. Nie znam dziecka, które pogardziłoby leniwymi. A takie właśnie dzisiaj proponuję.

Czas wykonania: 20 minut

Czas gotowania: 8-10 minut

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • biały ser –  objętościowo 1 szklanka

  • ziemniaki – 6 małych lub 3 duże

  • 2 jaja

  • kasza manna – 3 łyżki

  • cukier wanilinowy – cały

  • cynamon pół łyżeczki

  • sól – płaska łyżka

Potem:

  • masło

  • cukier do posypania

Jeśli chodzi o ziemniaki, to gniotę je za pomocą zwykłego tłuczka, nie używam praski.

Na początek umieść wszystkie składniki na blat. Połącz je energicznymi ruchami w jedną całość.

2 zdjec

Uformuj dużą kulkę. Odrywaj z niej po kawałku i roluj, po czym zrób spłaszczone wężyki.

Kroisz cieniutkie kawałeczki poprószając mąką w międzyczasie, żeby pokrojone ciasto nie łączyło się ze sobą.

Ostrożnie układaj jeden obok drugiego.

3 zdje

Kiedy w dużym garnku osolona woda zacznie wrzeć wrzucaj leniwe. Od czasu do czasu zamieszaj chochlą.

Ugotowane leniwe wyciągam z garnka zwykle za pomocą łyżki cedzakowej i układam na tacce. Nie używam durszlaka, ponieważ nie lubimy kiedy się sklejają.

Przed podaniem  dodaj odrobinę masła na talerz. Masło samo się roztopi pod wpływem ciepła. Posyp cukrem według uznania.

Leniwe nadają się do przechowania w zamrażalniku. Po wyciągnięciu i ponownym ugotowaniu są dalej dobre.

Jeśli szukasz czegoś jeszcze do menu obiadowego polecam Ci z serca zupę kalafiorową (ZOBACZ TUTAJ)😉

Życzymy smacznego

5555

Życzymy smacznego 😉

 

 

Inne artykuły, które mogą Ci się spodobać:


Zapisz się na nasz newsletter! Będziesz wtedy na bieżąco z ważnymi informacjami 😉

Share Button
2 Comments
  1. Przepis wyprobowalam. Calkowity brak smaku twarogu nie przypominal nawet leniwych. Za duza proporcja ziemniakow do ilosci twarogu. Lepszy jest przepis bez ziemniakow.Meczylam sie nad tym daniem :-/ szkoda

  2. Mnie takie wychodzą od lat. Może ser był nie odpowiedni. Można i bez ziemniaków. Pozdrawiam

Skomentuj Angelika Kuna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.